van der Horst

Benelux RX: Johan Kristoffersson en Yury Belevskiy leiden, Enzo Ide in de achtervolging

Yury Belevskiy - Audi S1
Yury Belevskiy - Audi S1
De eerste dag van de World RX of Benelux in Mettet zit er op en we werden al verwend met de nodige animo. In RX2e lieten de topnamen zich gelden tegenover de rest van de deelnemers, waarbij Johan Kristoffersson voorlopig het laken naar zich toe trok ten koste van de gebroeders Hansen. In Euro RX1 was het dan weer de Zwitser Yury Belevskiy (Audi S1) de leiding pakte voor Anton Marklund (Ford Fiesta) en Sivert Svardal (Volkswagen Polo). Enzo Ide (Audi S1) daarentegen zal morgen nog veel werk hebben, gezien de West-Vlaming zaterdag pas twaalfde werd.
De vier topnamen in dezelfde heat
De vier topnamen in dezelfde heat
Hoewel de topklasse van de WRX wel gemist wordt in Mettet, maken tot nog toe de RX2e en Euro RX1 het gemis ruimschoots goed. In de tweede klasse van de WRX zijn het de vier topnamen die het mooie weer maken. Tijdens de eerste heat was het Kevin Hansen die de beste was, voor Kristoffersson - ondanks dat die tot tweemaal toe stilviel in de vrije training zowel als de kwalificaties -, Ole Christian Veiby en Timmy Hansen. Dit zorgde ervoor dat zij ook allemaal samen zaten in de tweede heat en daarmee elkaar een serieuze steek konden uitdelen qua tijd. Het was de meervoudige WRX-kampioen die de beste was in de tweede heats, voor een verrassende Mikaela Ahlin-Kottulinsky, die haar heat won en zo als tweede punten kon pakken, terwijl Timmy Hansen de derde plek inpalmde. Hiermee heeft Kristoffersson een voorsprong van acht tellen op de oudste Hansen broer, die op zijn beurt vijf punten voorsprong heeft op de jongste telg van de Hansens.

Enzo Ide - Audi S1
Enzo Ide - Audi S1
De Euro RX1 begon eigenlijk al met een valse start voor Enzo Ide. De man uit Tielt was goed op dreef in zijn eerste heat. Op een bepaald moment pakte hij zelfs de leiding over van Tamás Kárai, maar een fout in het chicane-gedeelte voor de joker zorgde ervoor dat de ophanging van zijn wagen brak en uiteindelijk stopte hij de wagen ter hoogte van de vangrail. Dat terwijl Belevskiy de snelste tijd liet noteren, voor Jānis Baumanis en Ulrik Linnemann. De tweede heat verliep wel een pak vlotter voor Ide, waar hij zijn groep zonder problemen kon winnen, maar wel pas als vijfde geklasseerd werd. De heat algemeen ging naar Marklund, die sneller was dan Svardal en Belevskiy. Bovenaan liggen zowel Belevskiy als Marklund zeer dicht bij elkaar met maar drie punten verschil, terwijl Svardal op negen punten van de Zwitser volgt. Ide zelf ligt nu na zijn opgave op een twaalfde stek, wat tot nog toe recht geeft op de halve finale morgen. Maar als hij een betere startpositie daarvoor wil verwerven, zal de West-Vlaming morgen vol aan de bak moeten in de de twee laatste heats.

Foto's: Johnny & Frieda Loix - Thomas Smets



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 5 augustus 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Benelux.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons