van der Horst

Berlijn: Sébastien Buemi pakt sublieme pole – Stoffel Vandoorne plaats drie

Sébastien Buemi - Envision Racing
Sébastien Buemi - Envision Racing
Bij de kwalificaties voor de eerste race van de Berlin E-Prix was het Sébastien Buemi die de pole pakte. De Zwitser van Envision Racing was al goed bezig tijdens de groepskwalificaties, maar rolde daarna opeenvolgend teamgenoot Nick Cassidy, Stoffel Vandoorne (DS Penske) en in de finale Sam Bird (Jaguar) op. Vandoorne strandde hierdoor op een derde plaats en krijgt Dan Ticktum (NIO 333) naast zich op de grid. Ondertussen deden er zich ook de nodige plottwists bovenaan het klassement voor, met de slechtste kwalificatieresultaat voor Porsche tot nog toe.
  • Skylimit Events
Stoffel Vandoorne - DS Penske
Stoffel Vandoorne - DS Penske
In de eerste groep stond er geen maat op Vandoorne. De Rumbekenaar claimde al na de eerste rondjes de snelste tijd en verbeterde dit zelfs tegen het einde van de sessie. Al was Vandoorne nog niet tevreden over zijn beste ronde, volgens teambaas Jay Penske. Een goed teken. Ook Buemi, Cassidy en Sérgio Sette Câmara (NIO 333) konden zich plaatsen voor de duels. Aan de andere kant was het een sessie om snel te vergeten voor Mitch Evans (Jaguar) en de Porsche’s van Pascal Wehrlein en António Félix da Costa. De Kiwi kwam 61 duizendsten te kort op plaats vier, terwijl de Duitser niet verder kwam dan plaats acht en de Portugees plaats tien. De slechtste prestatie van Porsche tot nog toe in de kwalificaties, en dat bij hun thuisrace.

Sam Bird - Jaguar TCS Racing
Sam Bird - Jaguar TCS Racing
Hetzelfde verhaal eigenlijk in de tweede groep, alleen was het daar Bird die de tegenstand overvleugelde. De Brit was in zijn Jaguar uiteindelijk drie duizendsten sneller dan de tijd van Vandoorne. Samen met Maximilian Günther (Maserati), Ticktum en Jake Dennis (Avalanche Andretti) gaat hij door. Vooral voor deze laatste is dit een belangrijk gegeven, gezien Wehrlein niet kon doorstoten. Jean-Éric Vergne (DS Penske) kwam dan weer te kort en zal naast Evans plaats nemen op plaats vijf.

Het eerste duel ging tussen beide Envision Racing teamgenoten, en het was Buemi die Cassidy nipt verslaat. Vandoorne versloeg dan weer Sette Câmara met overtuiging, terwijl Günther na een fout verloor van Ticktum. Tot slot kon ook Bird doorstoten naar de halve finales ten voordele van Dennis. Met deze tijd start de Avalanche Andretti-piloot als vijfde. Helaas hield het op voor Vandoorne in de halve finale, nadat hij verslagen werd door Buemi. Hij zal vanaf plaats drie starten, naast Ticktum. Uiteindelijk was het de Zwitser die ook de finale won tegenover Bird. Hiermee is hij nog maar de eerste die twee poleposities behaalt dit seizoen en zet het record van aantal poles nog een beetje scherper, met zijn zestiende in zijn carrière. Dat terwijl hij nog maar vier dagen geleden vader is geworden. Met deze nodige verwikkelingen gaan we een interessante race tegemoet om 15 uur.

Foto's: Thomas Smets



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 22 april 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Berlijn 1.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons