van der Horst

Berlijn: Verrassende eerste rij voor ABT Cupra

Robin Frijns - ABT CUPRA Formula E Team
Robin Frijns - ABT CUPRA Formula E Team
Wanneer het regent bij de Formule E, brengt dat ook de nodige plottwists mee. Zo ook vandaag in Berlijn, want tijdens de kwalificaties palmde ABT Cupra enigzins verrassend de eerste startrij in. Zowel Robin Frijns als Nico Müller reden er een aantal toppers uit, om uiteindelijk elkaar tegen te komen in de finale. Daar was het Frijns die zijn teamgenoot verschalkte. De tweede startrij wordt bevolkt door Sébastien Buemi (Envision Racing) en Jean-Éric Vergne (DS Penske). Stoffel Vandoorne kon zijn prestaties van gisteren niet herhalen en eindigde de kwalificatie als negende.
  • Powercars
Stoffel Vandoorne - DS Penske
Stoffel Vandoorne - DS Penske
Net na de vrije training openden de regensluizen zich en met een serieus volume. Hierdoor werd de baan een pak natter en vielen er ook de nodige schuivers alsook verrassingen op te tekenen. Bij de eerste kwalificatiegroep was het een feit dat ABT Cupra voor het eerst vooraan vertegenwoordigd was. Müller kon doorstoten naar de duels, samen met Vergne, Pascal Wehrlein (Porsche) en Jake Dennis (Avalanche Andretti). Groep twee maakte de morgen helemaal geslaagd voor ABT Cupra, gezien ook Frijns kon doorstoten naar de duels. De Maastrichter eindigde net achter Sébastien Buemi (Envision Racing), maar voor Mitch Evans (Jaguar) en Cassidy. Alle titelconcurrenten waren erbij, terwijl Stoffel Vandoorne drie tienden te kort kwam voor mee te gaan in de duels. De Rumbekenaar gaat straks als negende van start met António Félix da Costa (Porsche) naast zich.

Nico Müller - ABT CUPRA Formula E Team
Nico Müller - ABT CUPRA Formula E Team
Terwijl ABT Cupra al gelukkig was met hun twee wagens in de duels, werd hun humeur daarna alleen maar beter. Müller stootte Wehrlein er uit en mocht zich opmaken voor een halve finale tegen Vergne, die korte metten maakte met Dennis. Maar ook aan de andere kant van de tabel deed Frijns het goed. Daar won hij van Evans nadat hij een inhaalbeweging moest maken tijdens zijn ronde. Net zoals gisteren kregen we een duel tussen beide Envision Racing-piloten en ditmaal was het Cassidy die het nipt haalde van Buemi. Althans voor even, want de Nieuw-Zeelander zag zijn ronde geschrapt worden omdat hij zijn 350 Kw te vroeg activeerde. Maar nog bleven de verrassingen komen. Müller kon nipt Vergne uit wippen, maar Frijns deed hetzelfde met Buemi nadat hij wederom een inhaalbeweging maakte in de laatste bochten.

Thomas Biermaier kon zijn geluk niet op en het maakte voor hem niet uit wie er bovenaan ging eindigen in de finale, maar het was uiteindelijk Frijns die nog gretig over de baan reed. De Maastrichter zette de puntjes op de i en nam pole in ontvangst. Een wederopstanding nadat hij geblesseerd uitviel in Mexico. Hiermee heeft het team ook zijn eerste punten van het seizoen te pakken. Nu is het af te wachten wat het weer zal geven om 15 uur, wanneer de start wordt gegeven voor de race.

Foto's: Thomas Smets



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 23 april 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Berlijn 2.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons