van der Horst

Chili: Tänak de winst, Toyota de titel

Ott Tänak - Ford Puma Rally1
Ott Tänak - Ford Puma Rally1
Ott Tänak heeft zichzelf opgevolgd in de Rally van Chili, de elfde manche van het WRC. De Est haalde het zondag makkelijk van Thierry Neuville en Elfyn Evans. Toyota is kampioen bij de merken.
Zoals zo vaak werd het een vrij saaie zondagetappe in het WRC. Ott Tänak (Ford) had alles al op orde zaterdagavond om zichzelf op te volgen als winnaar van de Rally van Chili. De Est nam dan ook geen enkel risico meer en reed gecontroleerd naar winst. De Est telt nu negentien zeges en staat in de top tien van de beste rijders ooit, samen met Markku Alen.

Daarachter zat er nog een klein beetje spanning en was het uitkijken of het podium onveranderd zou blijven. Teemu Suninen (Hyundai) kreeg het warm in het slot, onder druk van Thierry Neuville (Hyundai), maar leek wel podiumrijp tot een stuurarm knullig brak en de Fin zelfs moest opgeven.

Neuville schoof zo naar plaats twee. De Belg hield vrij simpel Elfyn Evans (Toyota) af voor de derde plaats. WK-leider Kalle Rovanperä werd vrij anoniem vierde, maar pakte wel de Power Stage en hielp Toyota aan de merkentitel. De Fin doet ook een gouden zaak in de WK-stand. Hij moet enkel Evans achter zich houden in de volgende manche om een tweede keer wereldkampioen te worden. 

Takamoto Katsuta (Toyota) eindigde vijfde. Oliver Solberg won WRC2 en eindigde ook zesde algemeen, voor Gus Greensmith en Sami Pajari. Grégoire Munster (Ford) eindigde bij zijn debuut in de Rally1-wagen als dertiende algemeen, na een degelijke wedstrijd. 

De volgende manche is die van Centraal Europa, eind oktober. Dat is meteen ook de voorlaatste manche van het WRC.

Foto: M-Sport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 1 oktober 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Chili.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons