van der Horst

De allereerste FIA Formula E Brussels e.Prix zal plaats vinden op 1 Juli 2017

Het FIA Formule E Championship, het race kampioenschap dat door de FIA georganiseerd wordt specifiek voor wagens met een elektrische motor, doet de grootste metropolen ter wereld aan. Het derde seizoen is van start gegaan in Hong Kong begin september, gevolgd door de COP22-race in Marrakech. De 8ste manche van het kampioenschap zal op 1 juli 2017 neerstrijken in de gemeentes Koekelberg en Ganshoren. Deze onuitgegeven « ePrix » in België wil liefhebbers van snelle wagens en nieuwe technologieën aantrekken tijdens één van de grotere evenementen van 2017 dat volledig in het teken zal staan van innovatie en duurzame ontwikkeling. De Brusselaar Jérôme d’Ambrosio is één van de 20 piloten die aan de start zal staan van de eerste Formule E-wedstrijd op Belgische bodem.
  • De Swert Opticiens
De limieten van elektrische motoren verleggen, met het oog op een duurzame toekomst
Dat is de uitdaging waar het FIA Formule E Championship als sinds haar eerste editie in 2014 voor staat. Het succes en de uitstraling van het Formule E kampioenschap zijn mondiaal. De format van de race - nerveuzer en korter dan in de Formule 1 - en de doorgedreven R&D die 100% elektrisch vergt van de constructeurs, zorgen er voor dat de Formule E bijzonder aantrekkelijk is. Stéphan Uhoda, onvoorwaardelijke racesportfanaat en Gedelegeerd Bestuurder van het bedrijf Cecoforma, organisator en promotor van deze allereerste ePrix in België, is de laatste nodige contracten aan het afsluiten voor dit evenement met internationale uitstraling dat zal plaats vinden in het noordoosten van de hoofdstad.
 
1 juli 2017: een groots internationaal evenement aan de poorten van Brussel
Dankzij het enthousiasme en de pro-activiteit van de gemeentes Koekelberg en Ganshoren, en mede dankzij de ondersteuning van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zal de eerste Belgische Formule E Grand Prix plaats vinden aan de voet van een emblematische plek in Brussel: de Basiliek van Koekelberg - het grootste art-deco gebouw ter wereld – en het aanpalende Elizabeth park zullen het decor van de race vormen. Brussel wordt daarmee één van de tien steden ter wereld en de vierde in Europa, die een ePrix ontvangen. Het doel blijft daarbij het combineren van snelheid en duurzaamheid met het entertainen van het grote publiek.
 
De Formule E(lectrique) fungeert ook als een stimulans om auto’s te ontwikkelen die minder lawaaierig en duurzamer zijn, met het oog op een ‘zachtere’ mobiliteit en een aangenamere stadsomgeving. Om dit engagement kracht bij te zetten, kiest het kampioenschap er bewust voor om de races in een stadsomgeving te houden, zodat het evenement maximaal toegankelijk is voor iedereen, aangezien de traditionele autoraces meestal doorgaan op verderaf gelegen sites die enkel bezocht worden door echte racefanaten.
 
De site rond de Basiliek en het Elizabeth park vormt een perfecte locatie voor de organisatie van dit evenement. Ze liggen in een stedelijke omgeving met park, wat perfect aansluit bij wat het kampioenschap voor ogen heeft. Dit grootse evenement zal er ook voor zorgen dat het lokale, maar ook internationale publiek deze wijk die in volle evolutie is, opnieuw zal (her)ontdekken. Vanuit een sportief standpunt belooft het parcours - tegelijk snel, maar ook technisch-  dat het een spannende race zal worden. Het publiek zal alvast op een duurzame manier – dankzij het openbaar vervoer (bus, metro en nabijheid van het Noordstation) – de site kunnen bereiken.
 
Een positieve relatie opbouwen met de wijk en haar inwoners
Uit respect voor de buurtbewoners en de site waarop de race doorgaat, zal de organisator alle noodzakelijke stappen ondernemen om het park na het evenement opnieuw in de oorspronkelijke staat te brengen. De veiligheidsdiensten van de Formule E zijn ook volop bezig met het homologeren van het parcours, waardoor de toeschouwers de race in alle veiligheid zullen kunnen bijwonen. De lokale autoriteiten zullen alvast samen met de organisatoren een infosessie organiseren voor de buurtbewoners zodat gedurende de hele periode van het project alles op een positieve en constructieve manier kan verlopen. 
 
Veel meer dan enkel een race
Deze 8ste etappe in de internationale Formule E competitie gaat breder dan enkel het sportieve luik. De organisatoren willen er bovenal één van de belangrijkste momenten van het jaar 2017 van maken, een evenement dat duidelijk de blik op de toekomst richt en dat het enthousiasme kan opwekken van zowel een Brussels, Belgisch, als een internationaal publiek. Op 1 juli 2017 vormt Brussel het toneel van een competitie die al in meer dan 100 landen op TV komt.
 
Er zal speciaal voor het evenement ook een e-village opgericht worden, waar tal van leuke en informatieve activiteiten voor groot en klein georganiseerd worden.

Brussels e.Prix.com



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Formule E op donderdag 15 december 2016.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons