van der Horst

Estland: Rovanperä na begenadigde dag riant leider

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Kalle Rovanperä trekt morgen als leider naar de slotdag van de Rally van Estland, de achtste manche van het wereldkampioenschap rally. Na een perfecte dag heeft de WK-leider een mooie bonus op de Hyundai's van Thierry Neuville en Esapekka Lappi.
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Meesterlijk, verbluffend, ronduit 'outstanding'. Er zijn superlatieven te kort om de prestatie van Kalle Rovanperä (Toyota) vandaag te omschrijven. De Fin pakte vandaag alle negen besttijden en heeft nu een riante voorsprong.

Niet dat de tegenstand liet begaan. Thierry Neuville (Hyundai) bleef zowat de hele dag in de buurt van Fin, met een reeks tweede tijden, maar de wereldkampioen bedreigen lukte niet, al bleef hij wel druk zetten. Een leegloper kort voor de middag sloeg de Belg helemaal uit de strijd om de zege. Neuville kijkt aan tegen een mincijfer van 35 seconden. Esapekka Lappi (Hyundai) toonde na de middag veerkracht en bleef netjes Elfyn Evans (Toyota) vooraf. De achterstand van de Fin op de leider bedraagt 45 seconden, zijn voorsprong op de Welshman amper 7 tellen.

Daarachter lijken de meeste posities vast te liggen. Teemu Suninen (Hyundai) doet waarvoor hij is binnengehaald als vervanger van wijlen Craig Breen. De Fin, de derde in de top vijf, is vijfde op ruim anderhalve minuut. Pierre-Louis Loubet (Ford) rijdt rond op een degelijke zesde plaats, maar wordt nog bedreigd door Takamoto Katsuta (Toyota), zevende op 7 seconden van de Corsicaan. Ott Tänak (Ford) moet al rekenen op pech voor hem wil hij nog opschuiven en wegraken van die achtste plaats. De Est verloor donderdag, na een straf van vijf minuten omwille van een motorwissel, reeds alle kansen op een goed resultaat.

In WRC2 is Andreas Mikkelsen nog niet helemaal zeker van de zege al heeft hij wel een kwartminuut voorsprong op de jonge Sami Pajari en een halve minuut op Gus Greensmith.

Bij de junioren is Grégoire Munster na 16 proeven nog altijd leider, ondanks twee lekke banden.

Morgen volgen nog 60 km tegen de klok, verdeeld over vier proeven. De afsluitende Power Stage vindt plaats om 12.15 uur, Belgische tijd.

Foto: Davy Degryse - RIP

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 22 juli 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Estland.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons