van der Horst

Finland: Evans heeft zege panklaar

Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Elfyn Evans gaat zondag als autoritair leider van start in de Rally van Finland, de negende manche van het WRC. De Welshman heeft een riante voorsprong op Thierry Neuville.
  • LTF
Elfyn Evans (Toyota) kende de perfecte dag. De Welshman rijgde de besttijden aaneen. Enkel de slotproef moest hij laten. Daar ging de scratch naar Takamoto Katsuta (Toyota). De Japanner is namelijk op zoek naar een podiumstek en moet daarvoor nog afrekenen met Teemu Suninen (Hyundai).

De strijd om de zege lijkt voorbij. Evans bouwde een bonus uit van een halve minuut op Thierry Neuville (Hyundai) die een hele dag geen antwoord vond op de aanvallen van Evans. De Belg zal wellicht nog minstens een jaar langer moeten wachten op winst, terwijl Evans op weg lijkt naar zijn tweede Finse zege. De strijd om de laatste podiumtrap is nog niet gestreden. Katsuta en Suninen vechten een secondeduel uit. Het prestigeduel lijkt wel de richting uit te gaan van de Japanner na zijn besttijd op de slotproef. Jari-Matti Latvala (Toyota) blijft stevig vijfde.

In WRC2 heeft Oliver Solberg (Skoda) de leiding overgenomen. Hij is zelfs zesde algemeen. De Zweed profiteerde van de opgave van Jari Huttunen (Skoda) en wipte voorbij Sami Pajari (Skoda). Solberg pakt wel geen punten in WRC2, waardoor Pajari op weg lijkt naar zijn eerste zege in WRC2. Adrien Fourmaux (Ford) is achtste. Grégoire Munster (Ford) is na een flinke dag opgeschoven naar een vijftiende stek algemeen.

Morgen, zondag, zijn er nog vier proeven. De rally eindigt met de Power Stage.

Foto: Toyota Gazoo Racing

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 5 augustus 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons