van der Horst

Finland: Finnen topfavoriet op thuisbodem

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Dit weekend staat met de Rally van Finland de negende manche van het WRC op het programma. Het Wereldkampioenschap Rally trekt zo stilaan richting de laatste rechte lijn van dit seizoen. De Finnen, met WK-leider Kalle Rovanperä bovenaan, starten er als topfavoriet.
Het kampioenschap zal nog niet gestreden zijn aan de boorden van de meren rond Jyväskylä, maar het WRC zal mogelijk wel in een definitieve plooi vallen. Willen we nog een strijd om de titel, dan moet Kalle Rovanperä (Toyota) naar huis zonder enig schamel puntje, en dat zien we niet zozeer gebeuren. 

De WK-leider zit in een goede flow na zeges in Portugal en recentelijk nog in Estland, op een terrein dat sterk gelijkt op dat van Finland. Bovendien zal Rovanperä zeker een hiaat willen vullen, want geloof het of niet, maar op zijn lijstje van tien WRC-zeges staat de Rally van Finland nog niet.

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Winnen hoeft hij niet, want Elfyn Evans (Toyota) telt 55 punten minder dan zijn Finse teamgenoot, Thierry Neuville (Hyundai) staat er al 58 in het krijt. Ott Tänak (Ford) staat nog verder. De Est schreef vorig jaar de rally wel op zijn naam en bewees in Estland dat hij de snelheid heeft om Rovanperä het leven zuur te maken, zeker als vierde op de weg.

Andere gevaarlijke klanten voor de WK-leider komen uit eigen land, met Esapekka Lappi (Hyundai) en Teemu Suninen (Hyundai). Lappi wist al eens te winnen in Finland, bij zijn vijfde WRC-wedstrijd ooit! Hij verkeerde ook in uitstekende doen in Estland, net als Teemu Suninen die er terug kon wennen aan de Rally1-wagen. Ook Jari-Matti Latvala (Toyota) mogen we niet afschrijven, al zal de topman bij Toyota wellicht schrikken van het huidige niveau!

Net zoals de jongste wedstrijden wordt het vooral weer uitkijken naar WRC2 waar alle favorieten aan de start staan. Ook Grégoire Munster (Ford) treedt weer aan in deze categorie, na winst bij de juniors in Estland. Finland telt ook mee voor WRC3.

Donderdagochtend is er de shakedown. 's Avonds volgt de traditionele opener in Harju. Zondagmiddag, na 22 proeven en 320 duizelingwekkend snelle wedstrijdkilometers kennen we de winnaar.

Foto: Davy Degryse - RIP




 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 1 augustus 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons