van der Horst

Finland: Rovanperä geeft concurrentie kansen na opgave

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally2
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally2
Na de openingsdag van de Rally van Finland, manche negen van het WRC, leidt Elfyn Evans, voor Thierry Neuville. Kalle Rovanperä moest opgeven na een stevige koprol en geeft zo de concurrentie een uitgelezen kans om de titelstrijd nieuw leven in te blazen.
  • Powercars
Na een perfecte ochtend trok Kalle Rovanperä (Toyota) de lijn na de lunch door met twee nieuwe besttijden. Maar de Finse WK-leider moest toch dieper in de buidel tasten dan gedacht en verkeer zich in de achtste proef van de rally. Hij ging hard van de baan en moest meteen opgeven.

Hij geeft daarmee de concurrentie de vrijgeleide om met winst te gaan lopen in Finland en mogelijks krijgt de strijd om de titel ook een ander gezicht, want Elfyn Evans (Toyota) en Thierry Neuville (Hyundai) kunnen een zaakje doen in het kampioenschap.

Na de opgave van Rovanperä rook Neuville bloed want de Belg klokte meteen drie snelste tijden op rij. Evans leidt nog, maar zijn voorsprong is geslonken tot 6.9 seconden op de Belg.

Takamoto Katsuta (Toyota) is derde en lijkt zelfs op weg naar een podiumstek. De Japanner volgt op 'amper' 16.4 seconden van de Welshe leider. Teemu Suninen (Hyundai) volgt op een halve minuut als vijfde. Jari-Matti Latvala (Toyota), is vijfde op anderhalve minuut. 

Zesde en leider in WRC2 is Jari Huttunen (Hyundai) die voorlopig netjes Sami Pajari (Skoda) en Nikolay Gryazin (Skoda) afhoudt. Oliver Solberg (Skoda) is vierde in WRC2, maar blijft wel favoriet voor winst, met een mincijfer van 14 seconden op Huttunen.

Morgen zijn er acht proeven, zondag nog vier. De rally eindigt zondagmiddag met de Power Stage. 

Foto: Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 4 augustus 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons