van der Horst

Finland: Rovanperä neemt heft in handen

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä is leider na de openingslus op vrijdag in de rally van Finland. Dat is de negende manche van het WRC. Thierry Neuville is voorlopig derde in een wedstrijd die in de beginfase al flink wat drama opleverde.
Ott Tänak (Ford) mocht als leider beginnen op vrijdag, maar Kalle Rovanperä (Toyota) nam meteen de leiding over. Nochtans moest de Finse WK-leider de weg openen. De snelste tijd in de openingsproef was trouwens verrassend voor Takamoto Katsuta (Toyota).

Rovanperä ging daarna met alle snelste tijden lopen, geholpen door de weergoden, al blijft de achterstand van de concurrentie wel beperkt. De Fin heeft een bonus van 3.9 seconden op zijn teamgenoot Elfyn Evans (Toyota) en 12.3 op Thierry Neuville (Hyundai). Daarmee wordt ook de top drie in de WK-stand gerespecteerd.

Takamoto Katsuta (Toyota) is vierde, Teemu Suninen (Hyundai) is vijfde en Jari-Matti Latvala (Toyota), die de rallyhelm nog eens aantrok, is zesde.

Voor een pak andere rijders zit de dag, en mogelijks zelfs de rally, er al op. Ott Tänak (Ford) moest opgeven met mechanische problemen. Ford hangt helemaal in de touwen, want ook Pierre-Louis Loubet (Ford) moest de Puma op kant zetten nadat hij een wiel afreed. Grootste slachtoffer is Esapekka Lappi (Hyundai) die aan hoge snelheid hard de bomen in ging en de Hyundai zwaar beschadigde.

In WRC2 is Oliver Solberg (Skoda) leider, maar zijn bonus is miniem op onder meer Sami Pajari (Skoda), Jari Huttunen (Hyundai) en Emil Lindholm (Skoda).

Deze middag wordt nog eens dezelfde lus van vier proeven afgewerkt, aangevuld met de showproef in Harju. De rally eindigt zondagmiddag met de Power Stage.

Foto: Toyota Gazoo Racing


 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 4 augustus 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons