van der Horst

Jack’s Racing Day: Zijn Ellis Spiezia en Calvin de Groot de sterkste tegenstanders voor het duo Czyz-De Backer?

Tomas de Backer - Garage Feyaerts
Tomas de Backer - Garage Feyaerts
Na een lange rustpauze verschijnt de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup tijdens de komende Jack’s Racing Day opnieuw in de startblokken en krijgen we wellicht een heruitgave van het duel tussen Alan Czyz en Tomas De Backer. Na twee keer de volle pot op Circuit Zolder is de Belg van de #97 FordStore Feyaerts in de puntenstand flink ingelopen op zijn Poolse rivaal, maar de man van de #46 Nowicki Auto Serwis komt nog steeds als leider naar deze vierde ronde die betwist wordt op het snelle TT Circuit Assen, beter bekend als The Cathedral of Speed!
Esmee Kosterman - Bas Koeten Racing
Esmee Kosterman - Bas Koeten Racing
In die tussenrangschikking staat Esmee Kosterman derde, voor Johan Land, leider in de Gold Cup, Calvin de Groot en Björn Dietrich. Wie in de punten niet vooraan is terug te vinden, is Ellis Spiezia. Logisch, want de Amerikaanse Duitser van het Belgische Nitro Racing nam tot hiertoe slechts deel aan de races op Spa-Francorchamps. In Assen is hij terug van de partij en op basis van zijn eerdere prestaties in de Ford-merkencup mogen we hem beschouwen als een ernstige tegenstander van het duo Czyz-De Backer, met Calvin de Groot, zeg maar tot hiertoe de revelatie, als scheidsrechter. Op Circuit Zolder kon de rijder van de Oeste Kart #143 wegens technische averij tot twee keer toe niet voluit gaan en zag alzo La Kosterman (Bas Koeten Racing/Ford Broekhuis) en Johan Land (Nice Racing) hun posities verstevigen. Met Spiezia, nieuwkomers Jenson de Leeuw (MV Racing) en Marnix de Wit (Bas Koeten Racing) tellen we in de Junior liefst zes kandidaten voor de overwinning en één van de drie podiumplaatsen! 
 
Net zoals tijdens de Spa Euro Race in de Ardennen vormt Spiezia binnen de structuur van Bart Loenders opnieuw ploeg met Duitser Björn Dietrich. Het was precies via de Amerikaan dat de 34-jarige Duitser zijn weg vond naar de Fiesta-racerij. 
 
Björn Dietrich - Bart Loenders
Björn Dietrich - Bart Loenders
“Het was gedurende de examens voor het behalen van de vereiste vergunning dat Ellis in gesprek geraakte met Björn Dietrich en hij daarop het doen en laten van Ellis in de Fiesta Cup is blijven volgen,” zegt Bart Loenders over de man uit Leipzig. “Zo is het idee gegroeid om er zelf aan de start te verschijnen. Na een moeilijk debuut op Circuit Zandvoort – Björn moest de Fiesta nog leren kennen – zijn we hem race na race blijven begeleiden, er ontstond een directe dialoog op wat hij wou en wat wij hem konden bijbrengen. Hij toonde zich als een voorbeeldig leerling en besefte aldus dat hij steeds sterker presteerde en tevreden was over zijn evolutie en resultaten. Een betere rijder worden, dat is en blijft zijn voornaamste betrachting. Dat hij ondertussen voor de knikkers meestrijdt in de Gold Cup, is mooi meegenomen.” 
 
Ellis Spiezia
Ellis Spiezia
Bart Loenders draait al een hele tijd mee in de Ford-merkencup. In het eerste levensjaar van de Fiesta Cup was hij via Herroelen Motors betrokken in het laten rijden van auto’s voor Frank Van Langendonck, Jo Vandersmissen en, even, de Belgisch-Hongaarse Kata Bozó. Omdat hij al eerder voor Belgium Racing sleutelde ging hij in 2019 in op het aanbod van Patric Derdaele om te helpen bij het runnen van de Fiesta’s van Dylan Derdaele-Philippe Huart en Bart Versluys. Wegens de pandemie stonden de activiteiten van Nitro Racing op een laag pitje en na een comeback in de Fiesta Cup met ex-wielrenner Jurgen Van den Broeck ging Fiesta-debutant Johan Van Loo tijdens de Truck Grand Prix voor een knappe vierde plaats! Vorig jaar werden alle krachten geconcentreerd rond het debuut van Ellis Spiezia, goed voor een derde plaats algemeen, achter kampioen De Backer en Huart. 
 
“Met onze structuur die voornamelijk bestaat uit kameraden met een hart voor de autosport en Wannes Loecx als IT’er, vormen wij een leuke, maar zeer professioneel werkende bende,” lacht Bart. “De Fiesta Cup is en blijft een zeer competitieve en betaalbare sprintklasse en hopelijk kunnen we nog enige tijd doorgaan met deze discipline. In het andere geval zal ik met de mannen rondom Nitro Racing wel elders aan de bak kunnen komen. Ondertussen willen we dit seizoen op passende wijze afwerken. Met winst voor Björn Dietrich in de Gold Cup en indien Ellis na Assen nog ruimte kan vrijmaken in zijn drukke kalender, nog meerdere keren meeknokken voor de grootste beker!” 
 
Het weekend op TT Circuit Assen begint voor de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup op vrijdag 11 augustus met twee vrije trainingen van telkens veertig minuten. Op zaterdag 12 augustus is er om 8u00 de kwalificatie en dezelfde dag vindt om 16u13 Race 1 plaats, over dertig minuten. Op zondag 13 augustus volgt Race 2, klokke 10u54. 
 
Benelux Ford Fiesta Sprint Cup, na Round 3: 
 
Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Alan Czyz, 118; 2. Tomas De Backer, 111; 3. Esmee Kosterman 71 ; 4. Johan Land 62 ; 5. Calvin de Groot, 56; 6. Björn Dietrich, 55 ; 7. Stefan Barewijk, 38 ; 8.Fabian Schoonhoven, 30 ; 9. Ellis Spiezia, 28 ; 10. Marcel Schoonhoven 21 ; 11. Philippe Huart, 18; 12. Kristoff Cox 17 ; 13. Tom Vanderheyden, 9 
 
Junior Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Alan Czyz 129; 2. Esmee Kosterman 90 ; 3. Calvin de Groot 62 ; 4. Fabian Schoonhoven 34 ; 5. Ellis Spiezia 32 
 
Gold Cup Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Johan Land 107 ; 2. Björn Dietrich 96 ; 3. Stefan Barewijk 75 ; 4. Marcel Schoonhoven 35 ; 5. Philippe Huart 30 ; 6. Kristoff Cox 26 ; 7. Tom Vanderheyden 15 
 
Ford Dealer Team Cup: 1. #97 FordStore Feyaerts 120; 2. #65 Ford Broekhuis 102; 3.  #98 Ford Peerlings nv Pelt 28; 4.. #102 Ford Peerlings nv Pelt 15 

Ford Fiesta Sprint Cup Benelux



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op maandag 7 augustus 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Jack's Racing Day.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons