van der Horst

Kenya: Toyota duwt concurrentie in de touwen

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Toyota Gazoo Racing heeft het WRC in 2023 net over halfweg monddood gemaakt. Na een exquise collectieve prestatie in Kenya lijkt het wereldkampioenschap rally op weg naar een doodtergende tweede seizoenshelft. Kalle Rovanperä en Jari-Matti Latvala dirigeren het seizoen op meesterlijke wijze.
Dominant is nog een eufemisme voor wat Toyota Gazoo Racing vorig weekend toonde tussen olifant, zebra en een halve karaf giraf. Ott Tänak (Ford) strooide donderdag wat 'feshfesh', het Keniaanse modewoord voor los zand, in de ogen, maar daarna namen de Yarissen losjes over. Thierry Neuville (Hyundai) klampte nog even aan maar wanneer die linkse kippenpoot plots door de motorkap van de Hyundai schoot, lag het scenario vast, ook al had Esapekka Lappi (Hyundai) nog zin in een bijrol, wat ook niet lukte.

Moest het WRC vorig jaar nog wachten op de eerste epische 1-2-3-4 in dertig jaar, dan maakten de troepen van Jari-Matti Latvala daar dit jaar korte metten mee door een kabinetstuk 365 dagen later nog eens te herhalen. Sébastien Ogier, Kalle Rovanperä, Elfyn Evans en Takamoto Katsuta waren de acteurs in een perfect uitgeschreven scenario. Zo sterk Hyundai leek in Sardinië, zo broos bleken ze in het land waar onze geschiedenis ooit begon.

WRC 2023. Kruis er over. Kalle Rovanperä telt 41 tellen voorsprong op Elfyn Evans en trekt sebiet naar Estland en Finland, zijn favoriete speeltuintjes. Mits wat ongeluk bij zijn startpositie zijn Evans en Sébastien Ogier, met een beperkt seizoen wel nog derde in het WRC, de ideale buffers. Of zou Ogier misschien toch nog zijn zinnen zetten op een nieuwe titel?

Thierry Neuville (Hyundai) is vijfde en nog altijd in de running om de vice-titel, weliswaar op 47 punten van de dominante Fin. Hij had nog tweede kunnen zijn in de WRC-stand, maar de Oostkantonner bleek een 'tricheur' en verloor volledig terecht zijn negen punten. Meer dan een plekje om de strijd voor de titel, zorgde zijn diskwalificatie voor een deuk in zijn ego en in ons geloof. 

Als rallyfan kijken we met open mond naar Toyota en Rovanperä, als Belgische fan tellen we nu al weer af naar januari, wanneer Neuville in Monte-Carlo een nieuwe kans krijgt op een eerste titel.

Foto: Toyota Gazoo Racing
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 27 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kenia.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons