van der Horst

Kenya: Toyota stormt er vandoor

Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier leidt na vier van de negentien proeven in de Rally van Kenya. Dat is de zevende manche van het WRC. Toyota boven want Kalle Rovanperä staat op twee, Elfyn Evans op drie.
Ott Tänak (Ford) verloor meteen de kop vrijdagochtend, nadat hij donderdag op de showproef Sébastien Ogier (Toyota) had geklopt met één tien. Ogier nam meteen het heft in handen met een beresterke openingrit waardoor de concurrentie meteen op tien seconden werd gezet. De tweede proef ging naar Esapekka Lappi (Hyundai) terwijl Thierry Neuville (Hyundai) lek reed. Aan de tussenstand wijzigde er weinig. Maar op de 30 km van Kedong werd gegooid met seconden, en meer!

Wereldkampioen Kalle Rovanperä (Toyota) haalde uit. Neuville was zijn dichtste belager. Ogier kende hybrideproblemen, Tänak reed lek, net zoals Lappi en Takamoto Katsuta (Toyota) reed met een opgelapte stuurarm.

Ogier leidt met 2.5 seconden voorsprong op Rovanperä. Elfyn Evans (Toyota) is op kousevoeten derde op 19.5 seconden, en heeft Neuville in zijn zog. Die hangt op 1.7 seconde van het podium. Katsuta is ondanks de problemen nog vijfde binnen de halve minuut.

Lappi is zesde, Dani Sordo (Hyundai) zeven en Pierre-Louis Loubet achtste. Ott Tänak staat voor een lang weekend, als negende op 2:30 minuten.

Oliver Solberg is tiende algemeen en leidt in Rally2. Hij heeft al een royale voorsprong op de nummer twee en dat is onze landgenoot Grégoire Munster. Solberg pakt geen punten in WRC2 in Kenia, dus Munster zit virtueel in strijd om WRC2-winst.

Foto: Toyota Gazoo Racing

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 23 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kenia.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons