van der Horst

Kristoffersson wint 100ste wedstrijd in WK RX – Enzo Ide leider in Euro RX

Bewuste aanrijding tussen Hansen en Veiby
Bewuste aanrijding tussen Hansen en Veiby
Het Noorse Hell was niet alleen het toneel van de tweede wedstrijd van het seizoen voor het wereldkampioenschap RX. Het was ook de 100ste wedstrijd sinds het wereldkampioenschap negen jaar geleden van start ging. Maar een echte reden tot juichen is dit niet, want sinds het wereldkampioenschap elektrisch is geworden, blijven veel piloten, teams en een pak toeschouwers afwezig. In Hell was er gelukkig wel spektakel in alle disciplines World RX, Euro RX, RX2e en RX3.
  • De Swert Opticiens
100ste race binnen WORLD RX
100ste race binnen WORLD RX
De Zweedse superster Johan Kristoffersson maakte er in zijn elektrische VW Polo opnieuw een one man show van. Hij won alle vier de kwalificaties, de halve finale en de finale. En dit op dezelfde overtuigende wijze als in het Portugese Montalegre. Ook daar won hij iedere kwalificatie, de halve finale en finale. In totaal twaalf starts en evenveel keer als eerste over de meet met telkens de snelste chrono. En binnen twee weken staat hij in het Zweedse Höljes voor eigen volk.

Johan Kristoffersson is momenteel onklopbaar - VW Polo-e RX
Johan Kristoffersson is momenteel onklopbaar - VW Polo-e RX
Ondertussen bijt de concurrentie zijn tanden stuk om de Zweed bij te benen. Ook de broertjes Hansen rijden straks in Zweden een thuiswedstrijd, maar dan zullen ze wel uit een ander vaatje moeten tappen. Ze rijden elkaar soms voor de voeten, terwijl Timmy Hansen zijn potje overkookte in Hell. De Peugeot-rijder kwam tijdens de vierde kwalificatieheat in aanraking met de VW Polo van thuisrijder Veiby en door het feit dat de impact van de aanrijding boven de 25G was, ging het blauwe veiligheidslamp branden in de wagen en dat betekent einde verhaal voor de rest van de race. Hierdoor werd hij uitgesloten van de halve finales.
Hansen gaat verhaal halen bij Veiby
Hansen gaat verhaal halen bij Veiby
De Zweed liet zijn ongenoegen blijken door een vuistslag op de Polo van Veiby en ging nadien verhaal halen onder de tent van Kristoffersson waar Veiby team vormt met Kristoffersson. Daarvoor kreeg Hansen nog eens 1000 euro boete er bovenop. Ook broer Kevin maakte geen goede beurt in Noorwegen. Tijdens de halve finale was hij op weg naar een plaats in de finale tot hij een lekke band kreeg en naar de vijfde plaats verhuisde.

Hansen versus Hansen
Hansen versus Hansen
Start finale met Kristoffersson voor Grönholm
Start finale met Kristoffersson voor Grönholm
De enige die door de regelmaat nog enigszins in de buurt blijft van Kristoffersson in het kampioenschap is de Fin Niclas Grönholm die in zijn PWR tweede werd achter de Polo. In Portugal was de vliegende Fin ook reeds derde en zodoende springt hij over Kevin Hansen naar de tweede plaats in de tussenstand. Maar wel reeds op ruime achterstand van meervoudig wereldkampioen Kristoffersson.
De Duitse ex DTM vedette Timo Scheider vervolledigde het podium met de Seat Ibiza. In de finale werd Veiby nog bestraft en verhuisde naar de zesde stek ten voordele van Andersson en Loeb.

Euro RX1: Enzo Ide out in finale, maar hij komt alleen aan de leiding in de tussenstand
Nipte zege van Svardal voor regerend kampioen Marklund
Nipte zege van Svardal voor regerend kampioen Marklund
De Europese deelnemers met verbrandingsmotor waren met vijftien en alles stond in het teken van de strijd om de koppositie in het kampioenschap. De Let Baumanis zakte af naar Noorwegen als leider ex aequo met onze landgenoot Enzo Ide, terwijl regerend kampioen Anton Marklund op vinkenslag lag om de leiding op te eisen.

Marklund kwam met drie snelste chrono’s het best uit de kwalificaties voor O’Donovan en onze landgenoot Enzo Ide die met het verworven punt reeds virtueel alleen aan de leiding kwam. Via een tweede plaats in de halve finale achter Marklund mocht Ide dan vertrekken op de tweede startrij achter de winnaars van de halve finales Marklund en O’Donovan.

Start finale Euro RX met Ide als slachtoffer van aanrijding tussen O'Donovan en Marklund
Start finale Euro RX met Ide als slachtoffer van aanrijding tussen O'Donovan en Marklund
Baumanis kreeg in de halve finale een tijdstraf voor pushing en kon hierdoor niet doorstoten naar de finale. Tijdens het startgewoel in de finale werd er wat getrokken en geduwd tussen ondermeer Marklund en 0’Donovan terwijl Ide daar het slachtoffer van werd en van de baan werd gedrukt. Onze landgenoot zag de Noor Svardal in een millimeterspurt winnen van Marklund en de Hongaar Karai. Ondanks het feit dat Ide de wedstrijd niet uitreed, wordt hij wel alleen leider in de tussenstand van het kampioenschap met één puntje voor op Marklund en vier op de Let Baumanis. Marklund zal binnen twee weken voor eigen volk trachten op de leiding af te snoepen van Enzo Ide. We duimen uiteraard alvast voor de West-Vlaamse ondernemer, want ondanks de leiding verliet Enzo met gemengde gevoelens Hell na ondermeer een misverstand met de spotter en de start waarin hij ongewild buitenspel werd gezet. Normaliter zou zijn voorsprong in het klassement enkele punten meer zijn geweest.

Het nummer 13 brengt Vranckx voorlopig geen geluk
Het nummer 13 brengt Vranckx voorlopig geen geluk
De Euro RX2e kende in Hell zijn seizoenstart met een volledig Zweeds podium. Sjökvist won de race voor Andersson en Kottulinsky. Regerend kampioen Victor Vranckx werd pas negende en dit was naar verluid toe te schrijven aan problemen met het besturen van de wagen door het herverdelen van het gewicht van achter in de wagen naar vooraan. Desondanks wist Vranckx tijdens de kwalificaties toch een eerste, tweede en derde chrono op de tabellen te zetten. Hij haalde het einde niet van de halve finale en is dus op achtervolgen aangewezen. De snalle Belg zal trachten om in Höljes de scheve situatie deels recht te trekken. Hij heeft er in ieder geval de snelheid voor.  

Foto's & info: Johnny & Frieda Loix



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 19 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Norway.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons