van der Horst

Londen: Mitch Evans wint, Jake Dennis kampioen na zeer geanimeerde race

Jake Dennis is kampioen in Formule E
Jake Dennis is kampioen in Formule E
De eerste van twee races in Londen voor de finale van het negende seizoen in de Formule E werd een zeer speciale. Zo kregen we teamgenoten die elkaar er uit reden, een safety car, twee rode vlaggen gevolgd door de nodige chaos, Mitch Evans (Jaguar) die de race wint, maar vooral: Jake Dennis als de opvolger van Stoffel Vandoorne als kampioen in de Formule E. De Brit had genoeg aan een derde plek maar eindigde uiteindelijk tweede, voor Sébastien Buemi (Envision Racing) die een grote rol speelde in de titeldebatten.
Start 2023 Formule E Londen E-Prix Race 1
Start 2023 Formule E Londen E-Prix Race 1
Van bij de start was het Nick Cassidy (Envision Racing) die vanaf pole direct de deur dicht deed voor Dennis. De Kiwi hield hem zelfs op zodat Buemi kon doorschuiven naar plek twee en zo Cassidy kon beschermen tegenover Dennis, zodat deze zijn titelkansen gaaf wist te houden. Dat verliep goed in de openingsronden van de wedstrijd. Ondertussen kon Evans oprukken van plaats zes naar plaats vier om in de zevende ronde zelfs over Dennis te springen. Op dat moment had de kampioenschapsleider het moeilijk en zelfs zijn Attack Mode wapenen lukte niet en zo viel hij terug naar de vijfde plek. Cassidy lag goed vooraan, totdat hij plots terugviel naar een vierde plaats, achter Evans, Buemi en Dennis. De Kiwi probeerde terug voorbij de Brit te geraken maar dat mislukte, waardoor beiden trager gingen en zo René Rast (McLaren) naar de top drie kon springen. Cassidy bleef aandringen en met behulp van Buemi geraakte hij er toch voorbij. Maar dan liep het allemaal mis.

Twee ronden na de succesvolle inhaalbeweging wilde Cassidy graag voorbij Buemi. Alleen deed de Zwitser continu de deur dicht, waardoor hij zelfs de voorvleugel raakte van zijn teamgenoot. Deze kwam onder de wagen te zitten van Cassidy en kwam in brokken los waardoor er een safety car buiten kwam. Cassidy moest uiteindelijk opgeven en was niet happy met wat er gebeurt was. Ondertussen had Dennis nogmaals zonder succes zijn attack mode gewapend, tot de derde keer de goede was en viel hij terug naar plaats vijf. Uiteindelijk nam hij nog zijn tweede attack mode in gebruik en viel daarbij terug naar plaats zes, achter Evans, Buemi, Rast, Pascal Wehrlein (Porsche) en een uitstekende António Félix da Costa (Porsche), die overigens opgeklommen was vanaf een zeventiende plek. Totdat de tweede safety car buitenkwam en uiteindelijk ook de rode vlag boven gehaald werd nadat Sascha Fenestraz (Nissan) in de muur van bocht zestien was gevlogen en er meer werk was op de piste dan verwacht. Overigens was er ook nog wat tumult, want Rast duwde Wehrlein de muur in. Beide heren moesten reparaties aan de wagen laten uitvoeren en moesten achteraan de grid plaatsnemen. Maar ook dan was de strijd nog niet beslecht.

Mitch Evans en Jake Dennis op het podium
Mitch Evans en Jake Dennis op het podium
Na een oponthoud van ongeveer een halfuur werden de wagens terug losgelaten met nog vijf ronden te gaan. Zowel Evans als Buemi moesten wel nog hun laatste attack mode wapenen. Vooral voor Buemi werd dit een zware taak, want hij had nog zes minuten die opgebruikt moesten worden. Terwijl Evans toch nog de leiding kon houden, viel Buemi terug achter da Costa en Dennis, waardoor de Brit ineens virtueel kampioen was. Tot overmaat van ramp reed de Zwitser bewust trager zodat hij toch zijn attack mode kon laten aflopen. Het gevolg was dat Norman Nato (Nissan) hem voorbij probeerde te gaan in bocht negentien, Buemi deed de deur dicht, beide wagens vlogen in de muur en blokkeerden zo de weg voor de rest van het veld. Een tweede rode vlag werd uitgebracht, al duurde deze minder lang dan de vorige maal. Gezien de top drie al een ronde extra had afgelegd, moest de rest eerst nog een ronde achter safety car afwerken. Vandaar werden de wagens terug losgelaten en bleef de stand ongewijzigd, totdat men op een paar bochten van het einde bekend maakte dat da Costa een penalty van drie minuten kreeg voor een technische inbreuk. Hiermee promoveerde Dennis naar de tweede plek achter Evans en dat was genoeg om de titel te claimen. Buemi eindigde derde, terwijl Sam Bird (Jaguar) en Sérgio Sette Câmara (NIO 333) de top vijf vervolledigden.

Voor Vandoorne werd het weer een race waar alles uiteindelijk misliep. Tot aan de crash van Buemi met Nato lag de Rumbekenaar op een comfortabele zevende plek. Maar hij liep schade op aan de voorvleugel - hij botste op Bird's wagen - en de safety marshalls oordeelden dat deze gerepareerd moest worden tijdens de rode vlag situatie. Hierdoor moest Vandoorne ineens achteraan starten en hield er een dertiende plek aan over. U kan begrijpen dat onze landgenoot niet gelukkig was met deze beslissing. Met deze uitslag is Dennis nu zeker kampioen. Hij heeft genoeg voorsprong op Evans, die nu tweede is in de stand. Wie de vice-titel gaat claimen, zal tussen Evans en Cassidy uitgemaakt worden. Ook het teamkampioenschap is nog niet beslist. Envision Racing leidt nog, maar ziet Jaguar op gelijke hoogte komen, terwijl Porsche nu tegen een achterstand van 28 punten aankijkt. Het zal dus morgen nog spannen inzake wie die titel zal wegkapen.

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 29 juli 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Londen 1.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons