van der Horst

Macau: Bennani wint openingsrace voor Coronel, Michelisz crasht (+Video)

Mehdi Bennani
Mehdi Bennani
Polesitter Mehdi Bennani wist zaterdag in Macau zijn pole te verzilveren met een derde seizoenzege. De Marokkaan ging Tom Coronel en Ryo Michigami vooraf, beiden redden hun tot dusver tegenvallend seizoen met een eerste podium. De tot dan rustig verlopen wedstrijd kwam in de voorlaatste ronde abrupt tot stilstand toen Norbert Michelisz crashte in het smalste deel van de omloop. Met de baan volledig geblokkeerd werd de race niet meer hervat waarna de doortocht na vijf ronden als eindresultaat in rekening werd genomen. Thed Björk finishte zodoende als vierde voor titelrivaal Michelisz, zodat in de puntenstand alles zowat bij het oude blijft. Het incident vond plaats op dezelfde locatie waar eerder op de dag de GT3's op elkaar knalden.
Start openingsrace Macau
Start openingsrace Macau
Mehdi Bennani mocht finaal dan toch vanop de pole van start in de openingsrace in Macau. Waar aanvankelijk de outlaps van de in kwalificatie gecrashte rijders in rekening voor de startgrid werden gebracht werden hiervoor naderhand de Q1-tijden gehanteerd, wat Nestor Girolami de pole opleverde. Omdat de Argentijn evenwel een gridstraf vanwege een motorwissel kreeg opgelegd kwam Bennani toch op de pole te staan met Tom Coronel naast zich op de eerste rij, voor Michigami en Gleason.

Terwijl Bennani, Coronel en Michigami hun uitgangspositie bij de start behielden, verloor Kevin Gleason zijn vierde stek aan puntenleider Thed Björk. De Amerikaan zou al snel nog meer plaatsen aan Guerrieri en Michelisz verliezen om finaal pas als tiende te eindigen.

Norbert Michelisz
Norbert Michelisz
 Voorin wist leider Bennani dadelijk een kloofje naar achtervolger Coronel te slaan en ook de ROAL Motorsport-rijder hield op zijn beurt Ryo Michigami in bedwang. Ook Thed Björk bleek niet bij machte de Japanner uit het zadel te lichten, de Volvo-rijder werd in een voor Macau ongebruikelijk rustige race op de hielen gezeten door het Honda-duo Michelisz-Guerrieri.

Na vijf ronden wisten ook Rob Huff en Tom Chilton een afstoppende Gleason voorbij te gaan en bij Esteban Guerrieri aan te sluiten. Dit zou de beide Britten slecht bekomen want net als Guerrieri liepen hun respectieve bolides zware schade op toen Norbert Michelisz in ronde zeven, precies op dezelfde plek waar kort tevoren zowat het hele GT-veld was gecrasht, voor hen de controle over diens Honda Civic verloor en met de voortrein in de rail knalde, daarbij de baan volledig blokkerend.

 
Ryo Michigami
Ryo Michigami
Met nog één ronde op de teller werd de wedstrijd niet meer hervat en gold de klassering na ronde vijf als eindresultaat, mét volle puntenoogst. Dankzij het nieuwe raceformat waarbij de hoofdrace pas op zondag wordt verreden, krijgen de betrokken teams thans wel de tijd om de gehavende bolides weer rijklaar te krijgen.

In de puntenstand blijft voorin alles zowat bij het oude. Michelisz levert de twee punten die hij in de kwalificatiesessie op leider Björk terugpakte weer netjes in zodat de kloof tussen beiden opnieuw 16,5 punten bedraagt. Nick Catsburg, negende maar zonder schade, blijft derde maar ziet drievoudig winnaar Bennani tot op 2,5 punten naderen.

Eind goed al goed voor Mehdi Bennani, gisteren nog slachtoffer van een crash van Nestor Girolami waardoor hij wellicht de Q3-shoot out miste. De hem op hoogst ongebruikelijke wijze in de schoot geworpen pole leverde hem naar eigen zeggen wel z'n mooist zege in zijn carrière op. "Iets wat me hier zonder de steun van de koning van Marokko nooit was gelukt" aldus Mehdi, niet weinig fier Macau-specialisten als Rob Huff en Tom Coronel voor te zijn gebleven.

 
Tom Coronel
Tom Coronel
Met zijn tweede stek én een eerste podium beleefde Tom Coronel uiteindelijk toch het voor hem zo noodzakelijke gloriemoment waar hij reeds het hele seizoen naar uitkeek.
"Dit soort resultaten heb ik nodig. Ik had een zeer goede start maar weet je, ik ben hier onderweg met het oudste stuk metaal op de baan, dat was ook reeds in de voorgaande meetings overduidelijk. Gelukkig vonden we met het team de goede pace in de mountain sector van de omloop want achtervolger Ryo Michigami was snel in Mandarin (de bocht die de topsnelheid naar de beruchte Lisboa-bocht bepaalt -nvdr). Hoewel ik van de omloop hou bracht ie me zelden geluk. Ooit crashte ik hier in F3 toen ik de race leidde, en een zelfde lot wachtte me in 2001 toen ik hier de toerwagenrace aanvoerde. Maar vorige nacht gokte ik in het Sands Casino op mijn racenummer (negen) en won ik. Op aanraden van de vrienden hield ik de resterende coins in m'n zak en zo te zien brachten die me thans wel geluk!" aldus Coronel die op het ogenblik van Michelisz' crash niet voor de rondetijden van leider Bennani moest onderdoen. Veelbelovend voor de hoofdrace die zondagnacht om 03u30 (CET) van start gaat.



Uitslag Openingsrace:

1.Mehdi Bennani 5 ronden
2.Tom Coronel +1.952
3.Ryo Michigami +3.265
4.Thed Björk +3.627
5.Norbert Michelisz +4.577
6.Esteban Guerrieri ++5.379
7.Rob  Huff +6.635
8.Tom Chilton +8.068
9.Nick Catsburg +10.688
10.Kevin Gleason +12.040
11.John Filippi +13.946
12.Yann Ehrlacher +14.592
13.Nestor Girolami +18.512
14.Ma Qing Hua +18.683
15.Daniel Nagy +25.074
16.Szolt Szabo +37.025...

Kampioenschap:
1.Thed Björk 242,5p
2.Norbert Michelisz 226
3.Catsburg 211,5
4.Bennani  209
5.Monteiro  200
6.Chilton  191,5
7.Guerrieri  189
8.Huff 153.....

WTCC Trophy:
1.Bennani 114,5
2.Chilton  112
3.Huff 103
4.Guerrieri  85
5.Ehrlacher 76

Merken:
1.Volvo 767,5p
2.Honda 739 

Foto's: FIA WTCC
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zaterdag 18 november 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Macau.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons