van der Horst

Mexico City: Pascal Wehrlein controlerend naar winst

Pascal Wehrlein
Pascal Wehrlein
De kop is eraf voor de Formule E. In Mexico City ging Pascal Wehrlein met de winst lopen. De Duitser moest welgeteld twee keer de leiding afstaan na het wapenen van zijn Attack Mode, maar eens hij uiteindelijk weer de leiding claimde, gaf de Porsche-rijder die niet meer af. Sébastien Buemi (Envision Virgin) reed na een solide race naar plaats twee, terwijl Nick Cassidy (Jaguar) de derde plek naar zich toe kon trekken halfweg de race. Stoffel Vandoorne volgde goed mee met het peloton en eindigde uiteindelijk als achtste.
Nog voor de wedstrijd begon, was het al afgelopen voor Sérgio Sette Câmara (ERT). De Braziliaan viel stil onderweg naar de grid, moest weggetakeld worden en kon een kruis maken over de race. Bij de start van de wedstrijd controleerde Wehrlein het hele gebeuren, voor Buemi en Maximiliian Günther (Maserati). Robin Frijns (Envision Racing) kwam slecht weg en viel ver terug in het veld. Lucas Di Grassi had zich zijn debuut bij ABT CUPRA dan weer anders voorgesteld. De Braziliaan schoof in het decor en parkeerde al na een ronde met een remprobleem.

2024 Mexico City E-Prix
2024 Mexico City E-Prix
Twee ronden later kwam de race van de andere ABT CUPRA in het gedrang. Nico Müller werd aangevallen door António Félix da Costa (Porsche) in bocht drie, maar de Portugees kwam van te ver en raakte de Zwitser. Müller eindigde in de barrières, maar kon doorrijden. Voor da Costa was het einde verhaal met een gebroken ophanging. Door het vermoeden van een safety car, koos Wehrlein voor zijn eerste Attack Mode, en viel zo terug achter Buemi. Geen safety car echter en eens de Zwitser zijn Attack Mode wapende, kwam de Duitser terug naar de leiding. Opvallend was hoe snel de rijders van de Attack Modes af wilden zijn, want nog eens twee ronden later stond Wehrlein weer aan de buitenkant van Foro Sol. Uiteindelijk kon hij niet lang genieten van die extra snelheid, want de eerste full course yellow en safety car werd ingezet.

Net als vorig jaar is Mexico niet dankbaar voor Frijns, want bij het aansnijden naar de uitgang van Foro Sol nam de Nederlander te veel snelheid mee en eindigde hij in de muur. Genoeg om alles weer bij elkaar te brengen. Eens de safety car weer binnen kwam, ging Buemi meteen voor zijn laatste Attack Mode en viel hij terug naar plek twee. Achter het leidende duo drong Cassidy stevig aan bij Günther, en met succes. De Kiwi raakte ging aan de Duitser voorbij toen die zijn laatste Attack Mode wapende. Dat alles gebeurde net voor halfweg, en vanaf dat ogenblik lag de top vier vast. Niemand raakte nog maar in de buurt van elkaar om een aanval op de leiding of het podium te wagen, waardoor Wehrlein zonder problemen won, voor Buemi en Cassidy.

Stoffel Vandoorne - DS Penske
Stoffel Vandoorne - DS Penske
Günther hield ook zonder problemen plaats vier vast. Voor plek vijf werd Mitch Evans (Jaguar) rondenlang zwaar onder druk gezet door Jean-Éric Vergne (DS Penske). Het gevolg was dat de tegenstanders tot plaats dertien konden aansluiten. Maar de Nieuw-Zeelander weerstond de druk en claimde de vijfde plek, voor de Fransman. Jake Hughes (McLaren) klokte als zevende af, net voor Vandoorne, die op zijn beurt Jake Dennis (Andretti Global) achter zich hield. Norman Nato, teamgenoot van Dennis, maakte de top tien volledig.

Hiermee zit de eerste wedstrijd van de Formula E 2024 erop. Lang wachten op de volgende ronde hoeft niet, want die vindt al over twee weken plaats. Dan trekt de karavaan naar Riyadh.

Foto's: Formula E 



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 13 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Mexico City.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons