van der Horst

Mikkelsen bezorgt VW laatste winst - Neuville vice-kampioen

Andreas Mikkelsen
Andreas Mikkelsen
De laatste WRC-rally van het jaar is er eentje voor de geschiedenisboeken geworden. Andreas Mikkelsen boekt in Australië zijn derde WRC-winst en bezorgt Volkswagen op die manier een laatste overwinning, terwijl Thierry Neuville met een vijfde opeenvolgende podiumstek de vice-titel pakt in zijn Hyundai i20 WRC.
Zaterdag leek Sebastien Ogier af te stevenen op winst toen hij zijn achterstand op Andreas Mikkelsen terugbracht tot twee seconden, maar op zondag moest de Franse wereldkampioen snel afhaken door een kleine fout. Ogier ging rond, verloor 15 seconden op een moment dat Andreas Mikkelsen het gaspedaal helemaal indrukte en zag zo zijn kans op eindwinst in Australië verloren gaan. 

Niet Sébastien Ogier, maar Andreas Mikkelsen boekt zo dus een laatste overwinning voor de Volkswagen Polo WRC. Volkswagen trok recent de stekker uit hun rallyprogramma. Voor Mikkelsen was het de tweede overwinning dit seizoen, de derde uit zijn carrière. De Noor zal op die manier nog iets meer gegeerd goed zijn op de transfermarkt. Mikkelsen hield uiteindelijk 15 seconden over op Ogier.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville is derde geworden in zijn Hyundai i20 WRC. De Belg schoof nog een plaats op omdat teamgenoot Hayden Paddon lek reed. Neuville stond in de laatste vijf wedstrijden van het jaar evenveel keer op het podium en behaalt na een moeilijke eerste seizoenshelft een onverhoopte maar verdiende vice-titel. Neuville boekte ook nog twee Power Stage-punten. Ogier won die laatste kp.

Paddon werd alsnog vierde op anderhalve minuut van de winnaar en op een kwart minuut van Neuville. Dani Sordo plaatste een derde Hyundai in de top 5, op een zucht van zijn Nieuw-Zeelandse teamgenoot.

Mads Ostberg en Ott Tänak eindigden zesde en zevende in hun Ford Fiesta's. De Fin Esapekka Lappi werd uiteindelijk achtste in zijn Skoda Fabia R5 en is daarmee kampioen in WRC2 ten koste van Elfyn Evans.

Foto: Willy Weyens en Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 20 november 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Australië.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons