van der Horst

Monte-Carlo: Neuville leidt met kampioenenallures

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville gaat na een begenadigde dag als leider naar de slotdag van de Rally van Monte-Carlo. De Belg heeft een kleine voorsprong op Sébastien Ogier. Elfyn Evans moest de rol vooraan lossen.
Thierry Neuville (Hyundai) heeft er een weergaloze dag op zitten. De Belg dichtte vanmorgen met een lendenruk de kloof op de koplopers Elfyn Evans (Toyota) en Sébastien Ogier (Toyota), en pakte zelfs de kop in de koers. Na de middag reed hij Evans, samen met Ogier, helemaal los. Ogier moest Toyota wel nog een dienst bewijzen in zijn jacht op een tiende zege. De eerste kampioenschapspunten werden vanavond reeds uitgereikt en dus kon Ogier Evans helpen door als leider te gaan slapen. Ogier leek de grootste punten te gaan afsnoepen met twee snelste tijden, waarmee de Fransman de leiding opnieuw overnam. Maar Neuville was allerminst onder de indruk en zette alles recht op de slotproef. De Belg stortte zich in de strijd, en nam alles risico's. Met succes, want de Belg pakte de kop en gaat als leider slapen. Als hij morgen uitrijdt, is hij ineens achttien punten rijker, vijf meer dan Evans die als derde dertien punten pakte. Neuville gebruikte het nieuwe puntensysteem optimaal en zit duidelijk met een plan in zijn hoofd.

De Oostkantonner verdedigt morgen 3.3 seconden op Ogier. Evans leek het spoor even bijster, maar kampte ook met kleine problemen. De Welshman kijkt aan tegen een achterstand van een halve minuut en moet gaan herbronnen om morgen opnieuw te scoren.

Ott Tänak (Hyundai) is vierde op bijna twee minuten. Adrien Fourmaux (Ford) is vijfde op drie minuten. Andreas Mikkelsen (Hyundai) volgt als op ruim vier minuten. Grégoire Munster (Ford) viel weg. De Belg schoof tegen een houten rail. Hij reed geen schade, maar stond wel geparkeerd en moest opgeven. Takamoto Katsuta (Toyota) ging na zijn fout gisteren voorbij alle Rally2's en is inmiddels zevende. 

In WRC2 leidt Nikolay Gryazin (Citroën) met twee tienden voorsprong. Hij had een mooie bonus maar Pepe Lopez (Skoda) reed dat met één splijtende aanval helemaal dicht. Yohan Rossel (Citroën) volgt op zeven seconden van het kopduo. Het Belgische DG Sport zet de Citroëns in, dus ook WRC2 kleurt Belgisch.

Morgen volgen nog drie poeven. De slotproef morgenmiddag is de Power Stage.

Even informeren. Wie morgen over drie proeven de snelste tijd heeft, scoort nog eens zeven punten, de tweede zes, de derde vijf, enz. De Power Stage blijft ongewijzigd. Er zijn dus nog twaalf punten te verdelen. Zelfs als Neuville wint, kan de concurrentie nog altijd meer punten scoren!

Foto: Hyundai Motorsport
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 27 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye Monte-Carlo.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons