van der Horst

Monte-Carlo: Neuville opent met zege

Thierry Neuville winnaar van de Monte Carlo Rally 2024
Thierry Neuville winnaar van de Monte Carlo Rally 2024
Thierry Neuville heeft voor een tweede keer in zijn carrière de Rally van Monte-Carlo gewonnen. Dat is de eerste manche van het WRC. De Belg graait ook veel punten mee, en kon zich moeilijk een betere start wensen in zijn jacht op de titel. Sébastien Ogier en Elfyn Evans vullen het podium. Het is de twintigste WRC-zege van Neuville.
  • Powercars
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville (Hyundai) was dit weekend oppermachtig. Donderdag begon aarzelend, maar zelfs een klein foutje op vrijdag sloeg de Belg niet uit zijn lood. De Oostkantonner ging jagen, peuzelde de Toyota's op en zette de kers op de taart. Hij haalde zaterdag heel gericht uit en pakte zondag nog kostbare punten. Neuville heeft het puntensysteem al helemaal onder knie.

Neuville haalde het uiteindelijk met ruim een kwartminuut van Sébastien Ogier (Toyota) die nog even moet wachten op zijn tiende zege. Ook Ogier bleek onder de indruk van het niveau van de Belg.

Elfyn Evans (Toyota) raakte zaterdag het spoor bijster nadat hij impressionant was in de openingsfase van de wedstrijd. De Welshman is meteen op achtervolgen aangewezen, vanaf Zweden.

Ott Tänak (Hyundai) eindigt vierde. De Est maakte snel een foutje op vrijdag, maar kon ook daarna het tempo vooraan niet aan. Zelfs op de Power Stage kon hij geen vuist maken. Adrien Fourmaux (Ford) besluit na een verstandige, volwassen koers vijfde en scoort broodnodige, bemoedigende punten voor M-Sport.

Andreas Mikkelsen (Hyundai) oogde bleek dit weekend, maar eindigde wel foutloos zesde. De Noor heeft heel wat werk voor de boeg wil hij terug competitief zijn in Rally1. Hij was zelfs heel vaak de mindere van Grégoire Munster (Ford) die ongelukkig uitviel, maar wel indruk maakte.

Takamoto Katsuta (Toyota ) eindigde zevende na een knappe inhaalkoers, met heel wat goede tijden. De Japanner werd net zoals in Japan, eind 2023, niet beloond naar werk.

In de WK-tussenstand leidt Neuville met 30 punten, meteen een 'grand slam' dankzij winst op de Power Stage. Ook dat nog. Ogier pakt redelijk wat punten af van Evans, en is tweede met 24 punten. Evans is derde met 21 punten.

In WRC2 zorgde Yohan Rossel (Citroën) nog voor ongelooflijk slot. De Fransman vertrok zondag als derde, maar hij kende een geweldige slotdag en ging voorbij Nikolay Gryazin (Citroën). Hij nam ook nog Pepe Lopez (Skoda) te grazen op de Power Stage en mag zo met de zege pronken. Een geweldige start ook voor het Belgische DG Sport dat het seizoen start met twee podiumplaatsen.

De volgende manche is die van Zweden. Die vindt plaats midden februari. Daar zien we ook voor het eerst dit seizoen de regerende wereldkampioen, Kalle Rovanperä. De favoriet is dus gekend!

Foto: Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo Racing

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 28 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye Monte-Carlo.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons