van der Horst

Nasser Al-Attiyah schenkt Mini eerste zege – Peugeot kent moeilijke dag

Nasser Al-Attiyah-Mathieu Baumel - MINI Axion X Raid
Nasser Al-Attiyah-Mathieu Baumel - MINI Axion X Raid
De Qatarees Nasser Al-Attiyah heeft Mini een eerste zege geschonken in de 38ste editie van de Dakar. Hij was maandag over bijna 400 kilometer amper 12” seconden sneller dan Carlos Sainz en 35” op Stéphane Peterhansel. Die laatste pakte in het algemeen klassement de leiding over van Sebastien Loeb die eerst kwam vast te zitten in het zand en nadien nog eens over de kop ging.
  • De Swert Opticiens
Carlos Sainz-Lucas Cruz - Peugeot 2008 DKR
Carlos Sainz-Lucas Cruz - Peugeot 2008 DKR
Vandaag ging het van Salta naar Belén. Er moesten 393 kilometers geracet worden en er stond de deelnemers ook een fikse duinenpartij te wachten, één van de schaarse keren in deze editie.
Het werd, zacht uitgedrukt, een bewogen dag en voor het eerst kwam Nasser Al-Attiyah bovenaan postvatten. De Qatarees genoot lang van de koppositie tot Sainz plots kwam overnemen. In het slot ging Al-Attiyah alsnog voorbij de Spanjaard. De Mini-rijder doorbreekt eindelijk de dominantie van de Peugeot's die vorige week geen spaander heel lieten van de concurrentie.

Maandag kreeg ook Stéphane Peterhansel zijn portie problemen te verwerken. Tot vandaag kreeg Peterhansel amper met problemen af te rekenen, maar vandaag reed hij lek. Het kostte hem de dagzege maar hij eindigde alsnog in het zog van de winnaar.

Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Loeb leek dan weer een gouden zaak te gaan doen, maar reed zich vast in het Argentijnse zand, en ging dan ook nog even over de kop. De Franse wereldkampioen kon na zijn crash de Peugeot zelf terug aan de praat krijgen en moest niet wachten op assistentie. De Fransman bereikte de finish, maar verloor ruim een uur. Hij staat nu achtste algemeen.

.

Cyril Despres zette een mooie vierde tijd neer, weliswaar op 4’40” van de winnaar. Mikko Hirvonen posteerde een tweede Mini in de top vijf, en met Nani Roma op zes en Orlando Terranova op zeven stond er weer een stevig blok. Leeroy Poulter en Yazeed Al-Rajhi zetten twee Toyota’s in de top tien die afgesloten wordt met Erik Van Loon die voor de tweede keer in de top tien eindigt.


Mikko Hirvonen-Michel Perin - MINI Axion X Raid
Mikko Hirvonen-Michel Perin - MINI Axion X Raid
Ondanks het verdwijnen van Loeb blijft de strijd om winst nog helemaal openen. Carlos Sainz heeft nog een achterstand van 2’09” op Stéphane Peterhansel, en Nasser Al-Attiyah houdt zijn achterstand onder het kwartier. Mikko Hirvonen schuift door naar plaats vier en neemt afstand van de Toyota’s. Giniel De Villiers valt terug naar de zevende plaats nadat hij een half uur verloor.

Het is nog wachten op de rest van de rijders voor een officiële stand. Het is ook bang afwachten of Loeb vanavond nog aankomt in het bivak.

Bij de motoren was de Australische Toby Price opnieuw aan het feest. Hij diept op zijn KTM zijn voorsprong uit en heeft nu al ruimt vijf minuten voorsprong op de Portugees Paulo Goncalves.

Dinsdag staat er een vrij korte proef op het programma. Amper 400 kilometer, 285 racekilometers brengen de deelnemers van en naar Belén, maar het belooft een moeilijke rit te worden met heel veel off-roadsecties.

Foto's: Willy Weyens & Mini Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 11 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons