van der Horst

Nieuwssprokkels uit de enduranceracerij, week 3

Daytona International Speedway
Daytona International Speedway
Met de Hankook 6H Abu Dhabi en de Roar before the Rolex 24 trapten we een - wederom - zeer druk seizoen in de enduranceracerij af. De endurancefans mogen zich volgend weekend - wat onverwacht - opmaken voor twee races die we ondertussen als klassiekers mogen bestempelen. Het gros van het nieuws komt voorlopig evenwel uit de Verenigde Staten, al blijft het niet alleen bij IMSA-berichten. Een overzicht!
  • Prospeed Competition
Wayne Taylor Racing with Andretti Autosport - Acura ARX-06
Wayne Taylor Racing with Andretti Autosport - Acura ARX-06
*** Beginnen doen we met minder aangenaam nieuws voor fans van het FIA WEC. Het ziet er naar uit dat de Acura ARX-06 niet snel naar het WK uithouding zal komen. Dat verklaarde Honda Racing Corporation USA-baas David Salters aan Sportscar365. Honda gaat zich namelijk de komende jaren focussen op de Formule 1, waar het in 2026 officieel motorleverancier wordt bij Aston Martin. Vooralsnog verdwijnen de plannen om uit te breiden naar het FIA WEC in de koelkast, al is het nog geen definitieve nee.

Brad Pitt geeft de start van de 24 Heures du Mans 2016
Brad Pitt geeft de start van de 24 Heures du Mans 2016
*** De Grand Marshal voor de Rolex 24 komt dit jaar uit de filmwereld, met name Jerry Bruckheimer. De film- en seriesproducent heeft ondertussen al een legendarische status opgebouwd in Hollywood met films als Con Air, National Treasure, Pirates of the Carribean en natuurlijk Days of Thunder. Op dit moment werkt hij ook mee aan een project rond Formule 1, met o.a. Brad Pitt - in het verleden al starter bij een andere roemruchte etmaalrace, de 24 Uur van Le Mans. Vorig jaar tijdens de Britse Grand Prix F1 in Silverstone waren er o.a. reeds opnames.

Wright Motorsports - Porsche 911 GT3-R (992)
Wright Motorsports - Porsche 911 GT3-R (992)
*** In die film zal er overigens ook een stuk van de Rolex 24 verschijnen. Daarvoor deed de filmcrew beroep op Wright Motorsports om een Porsche aan te kleden voor de film. De wagen die daarvoor werd gebruikt, was de bolide met het startnummer van o.a. Jan Heylen, weliswaar met Chip Hart Racing als fictieve teamnaam. Voor de film zelf - die overigens nog geen titel heeft - zal het wel wachten zijn tot volgend jaar.

*** Kellymoss with Riley kende gisteren met David Brule een pijnlijke slipper tijdens de kwalificaties. Na een eerste nazicht bleek bovendien dat de wagen mogelijk chassis-schade heeft opgelopen en daarom moet er overgeschakeld worden naar een reservewagen. Een geluk bij een ongeluk: de #91, die net voor aanvang nog teruggetrokken werd, is nog aanwezig in Daytona.

Corvette Racing by Pratt Miller Motorsports - Chevrolet Corvette Z06 GT3.R
Corvette Racing by Pratt Miller Motorsports - Chevrolet Corvette Z06 GT3.R
*** Afgelopen zaterdag heeft Corvette Racing by Pratt Miller Motorsports beide motoren vervangen in hun wagens. De reden was dat de krachtbronnen op bepaalde momenten sputterden, een probleem dat tijdens de 24 uur veel tijd kan kosten. Eens de nieuwe motoren gemonteerd waren, was er geen enkel probleem meer. Wat de precieze aanleiding was voor de problemen, is nog niet geweten, al is het team wel zeker dat het probleem niet opnieuw de kop op zal steken.


Dorian Pin
Dorian Pin
*** Afwezig afgelopen weekend was de vierde dame bij Iron Dames. Doriane Pin is opnieuw van de partij tijdens de Rolex 24 met Sarah Bovy, Michelle Gatting en Rahel Frey. Zij kon er niet bij zijn tijdens de Roar, gezien haar verplichtingen in het F4-kampioenschap in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit weekend haalde ze in Abu Dhabi tweemaal de top tien. De volgende manche is op 3 februari.

*** Ook de Michelin Pilot Challenge kwam afgelopen weekend in actie voor hun eerste testen van het seizoen. Net zoals het IMSA Weathertech Sportscar Championship, openen zij hun seizoen komende vrijdag in Daytona met een race van vier uur. Het waren tevens de eerste meters voor Denis Dupont bij zijn nieuwe werkgever Bryan Herta Autosport. Hij reed in de Hyundai Elantra N TCR de op twee na beste tijd van het weekend. Wil u de wedstrijd live volgen? Dat kan! Deze wordt live uitgezonden op website van IMSA en start om 19u45.

*** David Floury is de nieuwe technische directeur bij Toyota Gazoo Racing. De Fransman neemt deze taak over van zijn landgenoot Pascal Vasselon, wiens activiteiten tijdelijk on hold gezet zijn. Floury was origineel het hoofd van de afdeling waar het chassis en aandrijving geproduceerd werden, nadat hij in 2022 overkwam van Oreca.

*** Het ziet er naar uit dat we Alfa Romeo toch niet zullen verwelkomen in het FIA WEC. Het Italiaanse merk was gelinkt aan een Hypercar programma, maar dat werd tijdens een interview met het Franse automagazine L'Argus ontkracht door CEO Jean-Philippe Imparato. Na de publicatie van dit artikel, bleef het muisstil bij Alfa Romeo.

*** D'Station Racing is klaar met zijn rijdersbezetting voor het komende FIA WEC-seizoen. Marco Sorensen zal het gezelschap krijgen van Erwan Bastard en Clement Mathieu. Laatstgenoemde zal echter niet aanwezig zijn in Le Mans. Daar zal teameigenaar Satoshi Hoshino het stuur overnemen als bronzen piloot.

Paul di Resta
Paul di Resta
*** Paul di Resta keert dit jaar terug naar de European Le Mans Series. De Schot zal namelijk de plaats van Filipe Albuquerque innemen. De Portugees was origineel aangekondigd, maar met zijn prioriteiten voor Acura Motorsports in IMSA, mag di Resta naast Fabio Scherer plaatsnemen. Wie de derde piloot zal worden, is nog niet gekend.


Lionspeed GP - Porsche 911 GT3-R
Lionspeed GP - Porsche 911 GT3-R
*** Lionspeed GP gaat dit jaar terug aan de start staan van de 24 uur van de Nürburgring, maar zal de race nu op eigen kracht afwerken. Vorig jaar nam men met een Porsche deel, maar werd daarbij toen ondersteund door Car Collection Motorsport. Dit jaar gaat het Duitse team op zijn eigen benen staan, en dat zowel in GT3 als GT4. Daarnaast zal de GT4-bolide, een Porsche Cayman, ook deelnemen aan de Europese manches van de Hankook 24H Series, waar José Garcia en Daniel Miller het stuur zullen delen.

*** Wie Bathurst 12 Hour zegt, zegt ook Triple 8 Race Engineering. Het Australische team, dat vooral zijn strepen verdiende in de Australische Supercars, zal weer van de partij zijn op Mount Panorama. Zij zetten twee Mercedes-AMG GT3's in tijdens de race. De #888 zal uitkomen in de Pro-klasse met Broc Feeney en nieuwbakken rekruut Will Brown. Zij krijgen fabriekspiloot Mikaël Grenier naast zich. De tweede wagen zal uitkomen in Pro-Am en zal bestuurd worden door prins Jefri Ibrahim van Johor, Jamie Whincup en Jordan Love.

*** Vorige week kon u al lezen dat HubAuto Racing terugkeert naar Bathurst, en afgelopen week maakte het team ook bekend welk trio hen zal vervoegen in Australië. Kevin Estre, Patrick Pilet en Klaus Bachler trekken richting Mount Panorama voor een gevecht voor algemene winst. Overigens hetzelfde trio dat vorig jaar Petit Le Mans betwistte en daarbij als tweede eindigde in GTD Pro.

*** Century Motorsport kent zijn twee piloten voor het komende British GT-seizoen. Zij gaan namelijk in zee met Carl Cavers en Lewis Plato. Vorig seizoen kwam het duo uit in GT4 Pro-Am en dit jaar maken zij de opstap naar GT3 Silver-Am. Zij zullen met de BMW M4 GT3 aan de start verschijnen, overigens het exemplaar dat in 2023 de titel pakte.

*** Ook Paddock Motorsport keert terug naar het Brits GT-kampioenschap. Zij zullen zowel in GT3 als GT4 van de partij zijn, en in GT3 is men al rond met de rijdersbezetting. Daar zullen Mark Smith en Martin Plowman de McLaren 720S GT3 Evo besturen. Overigens zullen zij in nieuwe kleuren aan de start verschijnen, namelijk dezelfde als de Oak Racing Morgan-Nissan LMP2, waar Plowman de klassewinst achter zijn naam schreef tijdens de editie 2013 van de 24 Uur van Le Mans.

Thomas Neubauer
Thomas Neubauer
*** Thomas Neubauer is de nieuwste telg bij de Ferrari-familie. Na een aantal jaar bij verschillende teams - en merken - op te treden als piloot, onder meer bij Team WRT vorig jaar, begon hij ook een avontuur in de Ferrari Challenge Europe. Daar won hij in 2022 de Finali Mondiali in de Trofeo Pirelli-klasse en was hij ook de beste in het voorprogramma van de 24 Uur van Le Mans. Overigens reed hij ook de Franse klassieker zelf, voor JMW Motorsport. Wat het programma van de Fransman zal worden dit jaar, wordt later bekendgemaakt.

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
*** De Fuji 24 Hours krijgt een speciale naam over de vloer. Daar gaat niemand minder dan voormalig wereldkampioen rally Kalle Rovanperä aan de start verschijnen. De Fin stapt in bij ROOKIE Racing, dat een Toyota GR86 zal inzetten op CO2-neutrale brandstof. Hij zal uitkomen in de ST-Q klasse en krijgt Eisuke Sasaki en Daisuke Toyoda naast zich. Ook Jari-Matti Latvala zal van de partij zijn, maar hij zal dit doen op een Corolla die door waterstof wordt aangedreven.

Foto's: Porsche AG - Wayne Taylor Racing with Andretti Autosport - Corvette Racing - Mercedes-AMG Petronas F1 Team - United Autosports - Thomas Smets - Ferrari - Davy Degryse - RIP



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op maandag 22 januari 2024.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons