van der Horst

Venray: Elite 2: Race 2: Wederom Philipp Lietz in gehalveerde race - Longin net naast podium

Philipp Lietz - GDL Racing - Ford Mustang
Philipp Lietz - GDL Racing - Ford Mustang
Philipp Lietz heeft de laatste Nascar Whelen Euro Series race op de Raceway Venray op zijn naam geschreven. De wedstrijd kende een niet-alledaags verloop nadat deze halfweg zelfs even werd stilgelegd na een crash. Vervolgens werden quasi alle resterende ronden afgewerkt achter de safety car, waardoor er van racen helaas niet veel meer in huis kwam. Stienes Longin was wederom beste Belg, maar had vanwege de korte eindsprint geen echte mogelijkheid meer om een podium na te jagen. Guillaume Deflandre klopt als zesde aan, twee plaatsjes beter dan Maxime Dumarey die op zijn beurt de als tiende gefinishte Eric de Doncker achter zich hield.
Nicki Petersen - GDL Racing - Ford Mustang
Nicki Petersen - GDL Racing - Ford Mustang
Philipp Lietz vatte de race aan als poleman en zestig ronden later reed hij ook als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag door. Na een crash tussen Petersen, Perrin en Linossi neutraliseerde de wedstrijdleiding de race om deze enkele ronden later zelfs volledig stil te leggen. De crash, initieel Perrin die de muur in vloog in de eerste bocht, was opvallend, gezien verschillende auto's de gestrandde wagen wisten te vermijden. Maar blijkbaar waren er enkele spotters aan het slapen, want noch Linossi, noch Perrin konden de bolide vermijden, met een carambolage tot gevolg. De spotters waren overigens kop van jut dit weekend en verschillende rijders pleitten voor een (betere) opleiding voor hen. Na de race tekenden we zelfs van een official de woorden "er was dit weekend geen probleem met de rijders; met de spotters daarentegen" op.

Francesca Linossi - GDL Racing - Ford Mustang
Francesca Linossi - GDL Racing - Ford Mustang
De mensen van Race Rescue ruimden de schade en olie evenwel vakkundig op, terwijl het publiek toekeek. Toen na een flinke pauze de piloten de motoren van hun Nascar Racecars terug mochten starten en vervolgens ronde na ronde onder gele vlag afwerkten, bleef het aftellen naar de echte start. Tot de vele ronden, ongeveer een derde van de race, achter safety car werd genoopt nadat de olie op de piste maar niet leek te verdwijnen waardoor de wedstrijdleiding het onverantwoord achtte groen te tonen. Toen de piste eenmaal voldoende veilig was voor een herstart, werd de race evenwel meteen opnieuw geneutraliseerd omdat enkele piloten de startorde bij de herstart niet respecteerden. Twee ronden later was iedereen wel klaar voor een herstart, maar de resterende tijd was te kort om nog grote positiewijzigingen teweeg te brengen.

Uiteindelijk won Lietz dus, voor Ferrando en Ercoli, die tevens de nieuwe leider in de Elite 2-klassering wordt.

Foto's: Martijn Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Nascar Whelen Euro Series op zondag 24 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Raceway Venray.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons