van der Horst

Rally Zweden: Ogier verdedigt koppositie met succes – Paddon dringt aan

Hayden Paddon - Hyundai i20 WRC
Hayden Paddon - Hyundai i20 WRC
Sebastien Ogier heeft zaterdag zijn koppositie in de rally van Zweden, de tweede manche van het WRC, met succes verdedigd. Hayden Paddon drong zaterdag wel aan, en blijft met een achterstand van zestien seconden aardig in de buurt van de Franse wereldkampioen. Mads Ostberg lijkt op weg naar een podiumplaats.
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Het weer blijft de rally parten spelen in Zweden. Vrijdagavond kondigde de organisatie aan dat er op zondag nog een proef wordt geschrapt. Op die manier blijft op de slotdag slechts één proef, de Power Stage, op het programma staan. Ook op zaterdag kregen de rijders een alternatief programma. Enkel Vargasen werd twee keer afgewerkt. Fredriksberg en Rammen werden maar één keer betwist.


Sebastien Ogier - VW Polo R-WRC
Sebastien Ogier - VW Polo R-WRC
Ogier (VW Polo) opende het best met een scratch op Fredriksberg en zette op die manier Hayden Paddon op ruim een halve minuut, maar bij de eerste doortocht van Vargasen was Ogier fors benadeeld door zijn startpositie. De Fransman ging wel in de aanval maar klokte slechts de elfde tijd. Hayden Paddon (Hyundai i20 WRC) maakte volop gebruik van zijn startpositie en klokte een weergaloze tijd in zijn Hyundai. De Nieuw-Zeelander dichtte de kloof tot 8’8. Op de twee volgende proeven kon Ogier zijn voorsprong opnieuw uitbouwen, omdat Paddon te veel had gevraagd van zijn nagels in de voorgaande proeven. Paddon heeft nu een achterstand van 16 seconden.

Ott Tänak - Ford Fiesta RS WRC
Ott Tänak - Ford Fiesta RS WRC
De strijd om het podium werd al snel ontkracht door een lekke band voor Dani Sordo (Hyundai i20 WRC) en een nieuw foutje van Andreas Mikkelsen (VW Polo). Ook Ott Tänak (Ford Fiesta WRC) was niet echt in zijn sas. De Noor Mads Ostberg klokte wel aardige tijden en is nu derde op 42’6 van Ogier, en met een 25-tal seconden voorsprong op Mikkelsen. Tänak is vijfde, Sordo nog steeds zesde.


Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville leerde zijn i20 beter kennen na zijn mechanische problemen gisteren en zette enkele mooie tijden neer. De Belg was wel opnieuw de verste springer van de WRC's op de beruchte Colin’s Crest, een jump op de proef van Vargasen. De Belg sprong 44 meter ver, even ver als vorig jaar. Even later ging de Noor Eyvind Brynildsen nog een meter verder met zijn Ford Fiesta R5, waarmee de Noor dus de nieuwe recordhouder is.


In WRC2 is de spanning er ook een beetje uit. Fredrik Ahlin reed lek, en Anders Grondal en Esappekka Lappi zijn ziek. Elfyn Evans gaat aan de leiding in zijn Ford Fiesta R5. Hij moet enkel nog rekening met de Skoda van Pontus Tidemand die fel begint aan te dringen. De Zweed volgt op 18’1 seconden van de Brit.

Zaterdagavond staat er nog een Super Special van 1,9km in Karlstad op het programma. Grote verschuivingen in de algemene stand moeten daar niet verwacht worden.

Morgenmiddag eindigt de rally met de Power Stage op Värmullsasen, de enige proef dus van de dag.

Foto's: Willy Weyens - RIP Ferraro



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 13 februari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons