van der Horst

Onrust in GTE-Am

GTE-Am vs GTE-Pro
GTE-Am vs GTE-Pro
Het succes van de GTE-Am klasse in het FIA World Endurance Championship staat op losse schroeven, zo waarschuwen althans enkel rijders en teambazen. Om de kosten te drukken schrijft het reglement voor dat enkel wagens die meer dan een jaar oud zijn mogen deelnemen in GTE-Am. Dat zou betekenen dat in 2017 de nieuwe bolides die dit jaar debuteren in GTE-Pro ook welkom zouden zijn in Am, wat de onderlinge verhoudingen in de amateurklasse uiteraard zou omverwerpen.
De nieuwe GTE's verschillen duidelijk van de vorige generatie en zijn simpelweg sneller. Teams die volgend seizoen een beroep doen op de nieuwe Ferrari 488 GTE zullen ongetwijfeld een streepje voor hebben op het huidige materiaal. Er gaan dan ook stemmen op om het huidige reglement te bevriezen tot eind 2017, zo meldt Sportscar365.

AF Corse Ferrari 488 GTE
AF Corse Ferrari 488 GTE
Momenteel zijn er zes teams en vier constructeurs actief in GTE-Am (Porsche, Ferrari, Aston Martin, Corvette), maar die diversiteit zou aanzienlijk kunnen afnemen indien het speelveld niet langer gelijk is. Zowel in het Aston Martin als Porsche kamp klinken nu reeds bezorgde stemmen. Ferrari, Corvette, Ford, Aston Martin en Porsche kwamen elk met nieuw materiaal op de proppen voor 2016, maar de enige beschikbare competitieve optie is voor velen de Ferrari 488 GTE. De Italianen willen dus in geen geval afwijken van het huidige reglement om zo het aantal steigerende paarden in GTE-Am gestaag te zien toenemen. "De regels kunnen nu niet meer worden aangepast", klinkt het.

Aston Martin V8 Vantage GTE 2016
Aston Martin V8 Vantage GTE 2016
Proton Competition zou zich alvast terugtrekken bij de komst van de 488 GTE, aangezien hun huidige Porsche 911 RSR simpelweg geen vuist zou kunnen maken tegen het nieuwere materiaal. Ook Paul Dalla Lana (geldschieter voor het GTE-Am programma bij AMR) zou andere pistes overwegen in dat geval. Wordt GTE-Am een Ferrari cup in 2016?

Foto's: Vincent Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in FIA World Endurance Championship op dinsdag 6 september 2016.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons