van der Horst

Portland: Nick Cassidy wint chaotische race

Nick Cassidy
Nick Cassidy
Op voorhand werd er aangegeven dat de Portland E-Prix een speciale race ging worden en dit was niet gelogen gezien er maar liefst 403 inhaalbewegingen geregistreerd werden. Iemand die zich al liet zien in dit type wedstrijden is Nick Cassidy en ook nu wist de Envision Racing-piloot de overwinning weg te kapen. In de finale ronden hield de Nieuw-Zeelander Jake Dennis (Avalanche Andretti) en António Félix da Costa (Porsche) achter zich. Hiermee blijft Dennis wel aan de leiding in het kampioenschap. Stoffel Vandoorne geraakte niet verder dan een dertiende plaats.
Start 2023 Portland E-Prix
Start 2023 Portland E-Prix
Hoewel de race chaotisch verliep, was de start toch eerder gemoedelijk. Niemand wilde weliswaar aan de leiding rijden, waarmee polesitter Dennis naar de kop gedwongen werd, met in zijn zog Sascha Fenestraz (Nissan), René Rast (McLaren), Norman Nato (Nissan) en Cassidy. Vooral deze laatste maakte al vrij snel een serieuze mars opwaarts. Maar na vijf ronden kwam de safety car naar buiten. De Mahindra van Roberto Merhi viel stil net na bocht zeven en moest weggetakeld worden. Enkele ronden later kwam de safety car terug binnen, maar moest al snel terug uitrukken. Ditmaal voor een zware crash van Nico Müller (ABT Cupra). De opruimwerken duurden hiervoor wel wat langer, maar vanaf dan werd het een zeer chaotische wedstrijd.

Podium 2023 Portland E-Prix
Podium 2023 Portland E-Prix
Het werd met momenten zeer chaotisch, waarbij ze soms met vijf wijd richting de eerste bocht trokken. Dit bracht ook mensen die praktisch de ganse eerste helft van de wedstrijd achteraan hingen ineens vooraan. De Jaguar's bijvoorbeeld waren een mooi voorbeeld hiervan en ook Jean-Éric Vergne (DS Penske) bevond zich op een moment in de top vier. Al viel deze laatste achteraf wel terug buiten de top tien. Maar vooraan kregen we uiteindelijk een driestrijd tussen Cassidy, da Costa en Dennis. Hoewel er 28 ronden voorgeschreven waren, kwamen er vier extra bij vanwege de safety car periodes. Dennis had de beste papieren qua energie en schoof op naar de tweede plaats achter Cassidy, al had hij ook graag de leiding gehad. Da Costa van zijn kant liet dit niet gemakkelijk toe en vocht zich terug naar plek twee, terwijl Cassidy vooraan bleef. De Kiwi kon zich handhaven, al gooide Dennis alles nog in de strijd. De Brit geraakte voorbij da Costa en wilde in de laatste rechte lijn ook Cassidy passeren, maar moest toch tevreden zijn met de tweede plaats. Mitch Evans (Jaguar) en Sébastien Buemi (Envision Racing) vervolledigden de top vijf.

Voor Vandoorne was dit weer een race om snel te klasseren. De Rumbekenaar moest net als Vergne achteraan starten, maar echt in de punten geraken lukte helaas niet. Uiteindelijk werd hij dertiende, een plaats lager dan teamgenoot Vergne. In de tussenstand lopen Dennis en Cassidy weg van Pascal Wehrlein (Porsche), die maar als achtste over de meet kwam. Al heeft Dennis maar een puntje voorsprong op Cassidy, terwijl de Duitser op zestien tellen volgt. Ook in het teamkampioenschap is het eveneens spannend. Porsche leidt nog steeds, maar wel met maar vijf punten op Envision Racing. Jaguar TCS Racing daarentegen ligt al op 45 punten. Met nog vier races op twee locaties gaan we richting een thriller. Voorlaatste stop op de kalender is Rome, op 15 en 16 juli.

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 25 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Portland.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons