Proficiat aan de kampioenen uit de eenzitterij!

Vandoorne en Palmer
Terwijl in de GP2 en de Formule Renault 3.5 de gedoodverfde favorieten met de titel gingen lopen, draaide het Europese Formule 3 kampioenschap uit op een duel tussen twee rookies, uiteindelijke winnaar Esteban Ocon en Max Verstappen. Beiden staan aan de voet van een grote carrière, Verstappen promoveert naar de Formule 1 en Ocon stapt zo goed als zeker over naar de GP2. In de GP2 zorgde onze landgenoot Stoffel Vandoorne voor de verrassing door bij zijn eerste seizoen de vicetitel te pakken, zonder enkele spijtige opgaves had er zelfs nog meer ingezeten. In de Formule Renault 2.0 was de Nederlander Nyck de Vries de grote slokop, hij kaapte de titel weg in zowel de Eurocup als in de Alps serie.

FIA Formula 3 European Championship

Esteban Ocon
Felix Rosenqvist startte het FIA Formule 3 kampioenschap als favoriet, maar de Zweed mistte zijn seizoen volledig en finishte pas als achtste in de eindstand. De Mücke Motorsport rijder eindigde het jaar wel op een positieve noot door de F3 GP van Macau te winnen. Het Europese kampioenschap draaide al snel uit op een duel tussen beide rookies Max Verstappen en Esteban Ocon. Half seizoen won de Nederlander zes races op een rij en leek op weg naar de titel maar Verstappen, ondertussen ingelijfd bij Red Bull, liet enkele steken vallen in de tweede seizoenshelft en wanneer een motorwissel  hem tot tweemaal toe naar achter op de grid verwees was de titel verloren. Ocon werd met negen overwinningen niet onverdiend kampioen en Verstappen moest in de laatste manche nog de tweede plaats laten aan Tom Blomqvist.

NEC Formula Renault 1.6 Junior

Anton De Pasquale - Lechner Racing School
Een Australiër behaalde de titel in het NEC Formule Renault 1.6 Junior kampioenschap, Anton De Pasquale was duidelijk te sterk voor de tegenstand en pakte met ruime voorsprong de titel voor Ralf Aron en Florian Janits. De startvelden oogden in dit tweede seizoen nog wat magertjes en vooral ontbrak het aan Belgen. Max Defourny was de enige landgenoot die het seizoen uitdeed en wel op een mooie vijfde eindplaats, enkel een zege ontbreekt op zijn palmares. Simon Merguet startte het seizoen, maar moest na twee manches afhaken door geldgebrek en Niels van Vaerenbergh betwistte enkel de openingsmanche. Volgend jaar belooft beterschap dan komt al minstens RACB stuurwiel winnaar Dries Vanthoor uit in deze klasse.

Formula Renault 2.0

Nyck de Vries - Koiranen GP
Nyck de Vries was de te kloppen man in de Formule Renault 2.0, de Nederlander die lid is van het McLaren Young Driver Development Programme haalde zowel de titel binnen in de Eurocup als in de Alps serie. In het Zuid-Europese kampioenschap stond er geen maat op de Vries die negen van de veertien races op zijn naam schreef en de titel binnenhaalde met ruime voorsprong op Charles Leclerc. In de Eurocup behaalde de Vries vijf zeges, ruim voldoende om ook daar met grote voorsprong kampioen te worden. Dennis Olsen werd vicekampioen in de Eurocup, KTR rijder Alexander Albon behaalde brons. Geen de Vries in de Northern European Cup (NEC), maar ook daar was de titel voor een piloot uit het McLaren Young Driver Development Programme, de Brit Ben Barnicoat. In deze serie was de strijd om de titel spannender en Barnicoat moest wachten tot de laatste manche vooraleer hij zeker was van zijn bekroning, hij haalde het nipt voor Louis Deletraz en Seb Morris.

Formula Renault 3.5

Carlos Sainz Jr. - DAMS
Red Bull rijder Carlos Sainz Jr. vatte het seizoen aan als groot favoriet en leek aanvankelijk ook moeiteloos de titel te gaan pakken, maar gaandeweg zag hij zijn voorsprong slinken op landgenoot Roberto Merhi. Merhi, die over kwam van de DTM, paste zich snel aan en won in de zomer drie races in drie weekends. Een dubbele opgave in de laatste manche deed Merhi echter terugvallen naar de derde plaats in de eindstand achter Sainz Jr. en Pierre Gasly. Met zeven zeges is Sainz een terechte kampioen en de Spanjaard promoveert dan volgend jaar ook met recht en reden naar de Formule 1. Pierre Gasly, ook al een red Bull rijder, won geen enkele race, maar zijn regelmaat bezorgde hem de tweede plaats in het kampioenschap. Het Franse DAMS haalde zowel de titel bij de rijders als bij de teams binnen.

GP2 Series

Jolyon Palmer - DAMS
In het GP2 kampioenschap was het vooral uitkijken naar de prestaties van onze landgenoot Stoffel Vandoorne die de overstap maakte van de Formule Renault 3.5 waar hij vicekampioen werd. De Belg ontgoochelde niet en won onmiddellijk de openingsrace, maar enkele nulscores zetten hem op achterstand van de zeer consistent presterende Jolyon Palmer.  De Brit won vier races, evenveel als Vandoorne, maar scoorde in niet minder dan 20 van de 22 races punten en kroonde zich dan ook in de voorlaatste manche tot kampioen. De titel leverde Palmer net al de 2012 kampioen Davide Valsecchi, echter geen stuur in de Formule 1 op. Voor de tweede plaats in de stand bleef het spannend tot op het einde tussen Vandoorne en Felipe Nasr. De Braziliaan won eveneens vier races zcoorde uiteindelijk vijf punten minder dan Vandoorne. Net als in de Formule Renault 3.5 pakte het DAMS team zowel de titel bij de rijders als bij de teams.

GP3 Series

Alex Lynn - GP3 kampioen 2014
Het vijfde GP3 seizoen draaide uit op een Brits duel tussen Dean Stoneman en Alex Lynn dat uiteindelijk in het voordeel van deze laatste beslecht werd. Lynn won slechts drie races tegenover vijf voor Stoneman, maar hij toonde zich regelmatiger dan zijn concurrent. Vooral in het begin van het seizoen liet Stoneman kostbare punten liggen terwijl Lynn in bijna alle races punten scoorde. Marvin Kirchöfer, die slechts één race won, pakte de derde plaats in de eindstand op slechts twee punten van Stoneman. De titel bij de teams ging naar het Britse Carlin.

Autosport.be Jaaroverzicht 2014 - Proficiat aan de kampioenen

Foto's: Georges De Coster, Racing International Photography, FIA F3 European Championship, Niels Vaeck & World Series by Renault

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op zaterdag 27 december 2014.