van der Horst

Rally van Zweden: Dag 3: Fransen Ogier en Loeb dicteren nog steeds de wet na de eerste lus

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Op de eerste KP van Sagen op dag 3 over 13,73 km was het opnieuw de Volkswagen Polo R WRC van leider Sébastien Ogier die de snelste tijd klokte voor Sébastien Loeb, Mads Østberg, Jari-Matti Latvala en Evgeny Novikov. Hij kon zodoende zijn voorsprong nog iets verder uitdiepen tot 33,5 sec. Neuville werd na zijn KP-zege van gisteren tijdens de showetappe achtste, net achter de Finnen Hänninen en Hirvonen. Hirvonen kan niets meer betekenen in het klassement en houdt zich zodoende wat gedeisd om dan in het slot van de rally nog wat punten te sprokkelen tijdens de Superstage.
Het voornaamste nieuws kwam uit Zweedse hoek met de opgave van een sterk rijdende Tidemand. De 22-jarige Zweedse debutant in WRC, die gisteren nog afsloot op een mooie zesde plaats, kreeg op zijn Ford af te rekenen met motorproblemen en moest de handdoek werpen. Een spijtige zaak voor de lokale fans.  

KP 10 of de tweede proef van dag 3 was voor Latvala die hierdoor de eerste KP zege veroverde voor zijn nieuwe werkgever Volkswagen. Maar de tijdsverschillen met de Citroën van Loeb (2/10 sec.) en de Ford van Østberg (3/10 sec) waren bijzonder klein. Ogier moest de eerste maal een vijftal seconden toegeven maar had op dat moment nog een geruststellende voorsprong.

Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Loeb toonde zich dan weer de snelste in de 22, 76 km lange  elfde proef en pakte opnieuw een kleine drie seconden terug op Ogier die de derde chrono liet noteren na Østberg.

En tijdens de afsluitende korte sprint van de eerste lus over 1,87 km toonde Hirvonen zich de snelste voor teammaat Loeb, Nikara en Ogier.

Kort samengevat heeft Ogier deze eerste lus van de derde wedstrijddag opnieuw goed overleefd, terwijl landgenoot en negenvoudig wereldkampioen Loeb een zestal seconden kon afpitsen tot een actuele achterstand van 25,2 sec. De tweede Volkswagen Polo R WRC van de Fin Latvala was gisteren een ganse dag in duel met Loeb voor de tweede plaats. De Fransman ging slapen met een voorsprong van amper 1,7 sec. op de Fin, maar kon deze voorsprong vandaag tijdens de eerste lus uitdiepen tot 13,8 seconden. Dit wil uiteraard ook zeggen dat de voorsprong van Ogier op zijn ploegmaat Latvala ondertussen is opgelopen tot 39 sec.

Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Daarbij komt nog eens dat een puike Østberg de snuit van zijn Ford ondertussen onder de vleugel van Latvala heeft geparkeerd met amper anderhalve seconde achterstand in de strijd om het podium. Thierry Neuville volgt ondertussen in zevende stelling met een volle minuut achterstand op merkgenoot Novikov, maar de Oostkantonner heeft wel amper 8 seconden achterstand op teammaat Hänninen.

Foto's: Racing Intl. Photo



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zaterdag 9 februari 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Sweden.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons