van der Horst

Riyadh: Nyck de Vries pakt winst, Stoffel Vandoorne tweede

Nyck de Vries - Mercedes EQ Formula E Team
Nyck de Vries - Mercedes EQ Formula E Team
Voor het tweede jaar op rij wint Nyck de Vries de seizoensopener van de Formule E in Ad Diryah. De Mercedes-piloot kon zich snel naar een tweede plaats opwerken en na een fout van teamgenoot Stoffel Vandoorne kreeg de Nederlander de leiding cadeau. De Rumbekenaar bleef wel zonder problemen tweede, waardoor Mercedes hun eerste dubbel sinds de finale in Berlijn 2020 behaalde. Jake Dennis (Avalanche Andretti) eindigde als derde.
  • LTF
Stoffel Vandoorne & Nyck de Vries - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne & Nyck de Vries - Mercedes EQ Formula E Team
Al van bij de start waren Vandoorne en de Vries snel eerste en tweede, met in hun zog Dennis en André Lotterer (Porsche). Het duurde dan ook niet lang tot beide Mercedes-piloten het teamspel speelden tot de enige safety car buiten kwam. Deze werd getriggerd toen Oliver Rowland (Mahindra) in een hevig gevecht verwikkeld met Robin Frijns, in de muur belandde. Bij de herstart stond er helemaal geen maat meer op Vandoorne en de Vries. Ze verdwenen aan de horizon met onze landgenoot op kop maar lang kon deze er niet van genieten. De Rumbekenaar wilde zijn aanvalsmodus activeren, maar miste deze en verloor daardoor ook de leiding aan de Vries. Van daaruit kon hij geen vuist maken tegenover zijn teamgenoot en moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats. "Ik ben wel een beetje teleurgesteld, maar mag het niet zijn na een pole en een tweede plaats. Morgen is er een nieuwe kans!"

Bij de strijd voor de derde plaats ging het er heviger aan toe na de herstart. Lotterer geraakte voorbij Dennis en verdedigde met hand en tand zijn podiumplek. Het nadeel daarvan was dat dit veel energie kostte en de Duitser de Brit weer voorbij moest laten en zelfs buiten de punten eindigde. Dennis kon uiteindelijk ook zonder problemen de derde plaats vasthouden, terwijl het gevecht om de vierde plaats tot het einde duurde. Sam Bird (Jaguar TCS Racing) pakte de bovenhand, voor Lucas di Grassi, Edoardo Mortara (beiden ROKiT Venturi) en Nick Cassidy (Envision Racing). Beste rookie overigens was Oliver Askew (Avalanche Andretti) die met een negende plaats zijn eerste punten behaalde. Naast Rowland haalde António Félix da Costa (DS Techeetah) de finish niet.

Mercedes mag dan wel de grote winnaar zijn vanavond, veel feesten zal er niet in zitten, want vanaf morgen 11:30 uur begint het allemaal opnieuw voor de tweede wedstrijd van het seizoen in Ad Diriyah.

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op vrijdag 28 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Riyadh 1.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons