van der Horst

São Paulo: Sam Bird bezorgt McLaren de allereerste overwinning na spektakelrijk slot

Sam Bird
Sam Bird
Bird is back. Sam Bird heeft voor het eerst sinds 2020 een overwinning behaald in de Formule E, en hoe. Tijdens de São Paulo E-Prix vocht de Brit tegen Mitch Evans (Jaguar) en kon de zege pas verzekeren in de voorlaatste bocht. Hiermee bezorgt hij Mclaren ook de allereerste overwinning in het kampioenschap. Daarnaast was het tevens even spannend voor de derde plaats, die Oliver Rowland (Nissan) pas vastlegde in de allerlaatste bocht. Voor Stoffel Vandoorne (DS Penske) werd het een lastige wedstrijd, hij eindigde pas als achtste.
  • Skylimit Events
Start 2024 São Paulo E-Prix
Start 2024 São Paulo E-Prix
Zoals verwacht werd deze E-Prix weer aangevat als een strategisch schaakspel. Al was het voornamelijk de truc om vooraan te blijven. Pascal Wehrlein (Porsche) en Vandoorne wapenden hun eerste Attack Mode al na drie ronden, de Rumbekenaar viel terug naar een zevende plaats en zou niet meer in de top vijf geraken. Vooraan was Bird zeer gretig om zelf de kop te nemen. Iets wat zijn tegenstanders hem met plezier gunden, gezien zij zelfs op de rem gingen staan toen hij zijn eerste Attack Mode ging wapenen. Toen de Brit zijn tweede Attack Mode wapende en de Porsche's op kop kwamen, kregen we de eerste safety car. Dit omdat verschillende brokstukken verspreid lagen over het circuit.

Eens de safety car twee ronden later terug binnen kwam, ging het schaakspel verder. Vooral Bird en Evans waren steevast vooraan te vinden, tot op het punt dat zelfs Jake Dennis (Andretti) - vertrokken als tiende - ineens op het voorplan verscheen. Opnieuw werd er vooraan geregeld gewisseld van positie, tot een tweede neutralisatie net voor halfweg wedstrijd. Ditmaal voor een zware crash van Nick Cassidy (Jaguar). De Kiwi had al schade aan zijn voorvleugel en toen deze onder zijn wielen terecht kwam schoof hij recht de muur in bij bocht negen. Geen vierde podium op rij voor Cassidy en het schaakbord kreeg weer een reset.

Sam Bird versus Mitch Evans - NEOM McLaren versus Jaguar TCS Racing
Sam Bird versus Mitch Evans - NEOM McLaren versus Jaguar TCS Racing
Pas vijf ronden later werden de wagens terug losgelaten, met Bird op kop. Vanaf dan was het voor de top negen gewoon doorzetten tot op het einde, gezien iedereen zijn beide Attack Modes al opgebruikt had. De Brit hield goed stand, tot Evans een beslissende move deed voor winst. In de 27ste ronde ging hij voorbij zijn voormalige ploeggenoot en leek het er op dat beide heren een kloof konden slaan tegenover Dennis, die het dat moment uitvocht met Wehrlein en een op kousenvoeten dichter geslopen Rowland. Gezien de twee safety cars periodes, werden er ook drie ronden toegevoegd aan de race. Maar naarmate de finish naderde, begon Bird meer en meer aan te dringen. Dat tot in de laatste ronde, waar hij wachtte tot in bocht negen om zijn aanval in te zetten om uiteindelijk op twee bochten van het einde de leiding over te nemen en zo zijn twaalfde overwinning in de wacht slepen. Overigens was dit ook de allereerste winst voor McLaren.

Oliver Rowland - Nissan Formula E Team
Oliver Rowland - Nissan Formula E Team
de ontknoping voor het laagste podiumtrapje verliep nog gekker. Want terwijl Dennis en Wehrlein vochten om het been, liep Rowland ermee heen. De Brit wachtte mooi af om dan aan de binnenkant te duiken en zo meer snelheid te hebben om alzo de derde plaats te pakken. Wehrlein en Dennis vervolledigden de top vijf. António Félix da Costa (Porsche) werd zesde, terwijl Jean-Éric Vergne voor ploeggenoot Vandoorne eindigde. Ook een eervolle vermelding voor Maximilian Günther (Maserati), die als laatste vertrok, een stop en go van tien seconden moest afwerken en toch nog als negende eindigde. De top tien werd afgerond door Sébastien Buemi.

In de tussenstand blijft Cassidy nog steeds op kop, maar ziet Wehrlein naderen tot op drie punten. Dennis, Vergne en Evans volgen allemaal op achttien punten. Ook bij de teams blijft Jaguar nog op kop, met een mooie voorsprong op Porsche en DS Penske. Hiermee zit het Zuid-Amerikaanse luik er op voor dit seizoen en trekt men binnen twee weken, tijdens het Paasweekend, richting de andere kant van de wereld: Tokio, Japan.

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 16 maart 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting São Paulo.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons