van der Horst

São Paulo: Stoffel Vandoorne grijpt nipt naast pole

Stoffel Vandoorne - DS Penske
Stoffel Vandoorne - DS Penske
São Paulo en Stoffel Vandoorne: het lijkt toch een goede match als het op Formule E aankomt. Alleen kwam de Rumbekenaar ditmaal net tekort om voor een tweede jaar op rij de pole te pakken. Pascal Wehrlein (Porsche) versloeg de DS Penske-piloot voor 2/1000sten van een seconde. Dat terwijl er een toch aantal verrassingen waren bij de grote namen in het veld.
Nick Cassidy - Jaguar TCS Racing
Nick Cassidy - Jaguar TCS Racing
Bij de eerste kwalificatiegroep kregen we toch al direct een verrassing. Nadat Jean-Éric Vergne, Stoffel Vandoorne en Mitch Evans (Jaguar) konden doorstoten naar de duels, eindigde Nico Müller (ABT Cupra) als verrassende vierdesnelste. Wie niet kon doorstoten was Nick Cassidy (Jaguar). De Kiwi kwam een honderdste van een seocnde tekort om zijn teamgenoot te vervoegen in de volgende ronde. En dat Cassidy niet blij was, is ietwat zachtjes uitgedrukt.

Edoardo Mortara - Mahindra Racing
Edoardo Mortara - Mahindra Racing
De tweede sessie werd een thriller tot het einde. Maximilian Günther wist zich als snelste te plaatsen voor Pascal Wehrlein en andermaal een verrassing met Edoardo Mortara (Mahindra) als derde. Voor de laatste plek leek António Félix da Costa (Porsche) de beste papieren te hebben, tot hij op het laatste ogenblik gewipt werd door Sam Bird (McLaren). Ook uittredend kampioen Jake Dennis (Andretti) kon zich niet plaatsen voor de duels en klokte pas als zesde af.

Bij het eerste duel tussen Evans en Vandoorne, viel er aanvankelijk geen aftekening te noteren, maar de Rumbekenaar wist zijn duel finaal met voldoende voorsprong te winnen. Het volgende duel was maar éénzijdig, gezien Müller zijn wagen beschadigde door de muur te raken tijdens de groepskwalificatie. Hierdoor kreeg Vergne een vrijgeleide richting de halve finale. Wehrlein maakte korte metten met Mortara, terwijl ook Günther met twee vingers in de neus kon doorstoten naar de volgende fase, ten nadele van Bird.

Het duel tussen Vandoorne en Vergne was al na drie bochten zo goed beslist. Een fout van de Fransman gaf onze landgenoot een stevige voorsprong die hij niet meer uit handen gaf. Dat terwijl het duel tussen beide Duitsers spannend bleef tot de finale bocht, tot Wehrlein het afmaakte in het laatste deel en ten koste van Günther naar de finale kon doorstoten. Gezien de Maserati-piloot twee penalties heeft van 20 gridplaatsen voor twee wijzigingen aan zijn wagen, start hij straks achteraan.

Pascal Wehrlein - TAG Heuer Porsche Formula E Team
Pascal Wehrlein - TAG Heuer Porsche Formula E Team
In de finale waren Vandoorne en Wehrlein erg aan elkaar gewaagd. Telkens was het een haasje-over wie er op dat moment snelste was. Aan het voorlaatste punt had Vandoorne de pole in handen, om uiteindelijk aan de meet voor 2/1000sten van een seconde het onderspit te delven. Hoewel hij naast de pole greep en het met drie punten minder moest stellen, was onze landgenoot nog steeds tevreden met zijn resultaat.

Hiermee is de grid opgemaakt en wordt het uitkijken naar de race deze avond. Deze vindt plaats om 18:03 uur Belgische tijd.

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 16 maart 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting São Paulo.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons