van der Horst

Sardinië: Neuville pakt eerste zege van seizoen, Hyundai pakt de dubbel

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville heeft zondagmiddag de 20ste editie van de Rally van Sardinië gewonnen. Dat is de zesde manche van het wereldkampioenschap rally. Voor de Belg is het zijn eerste zege van 2023. Kalle Rovanperä blijft WK-leider.
  • Powercars
De zege van Thierry Neuville (Hyundai) kwam zondag nooit meer in gevaar. De Belg legde zaterdagmiddag de basis voor zijn eerste zege van het seizoen na een schitterende middaglus. Hij werd daarbij geholpen door Sébastien Ogier (Toyota) die als leider van de baan ging en Esapekka Lappi (Hyundai) die het voetje snel lichtte. Ook voor Hyundai is het de eerste zege van het seizoen. De Koreanen pakken meteen ook de dubbel met Esapekka Lappi op plaats twee. Voor Neuville is het zijn derde zege in Sardinië en zijn achttiende ooit! "We hebben Craig Breen nog in onze gedachten. We wilden de winst al in Kroatië, maar we hebben die nu te pakken. Het is ook de eerste zege voor onze teambaas (Cyril Abiteboul nvdr.)", aldus Neuville.

Kalle Rovanperä (Toyota) redde na een moeilijke openingsdag de meubelen voor Gazoo Racing. De Fin doet ook een gouden zaak in de strijd om de titel, met Neuville als enige concurrent die grote punten meegraait uit Italië. Hij eindigde uiteindelijk op een tweetal minuten van de winnaar, maat pakte wel vijf extra punten op de Power Stage.

Ook Elfyn Evans (Toyota) kwam uiteindelijk goed weg. De Welshman kende afgelopen weekend enkele problemen, en vocht, op vrijdagmiddag na, nooit mee om de zege. Hij eindigde op bijna zes minuten van kop als vierde.

Het komt niet vaak voor maar de vijfde stek ging naar een team in WRC2. Zij profiteerden van de vele opgaves vooraan, en werden in het slot ook nog eens geholpen door de opgave van Dani Sordo (Hyundai) die in het slot wegviel met mechanische problemen.

De eindzege ging uiteindelijk niet naar Adrien Fourmaux (Ford). De Fransman had de zege maar binnen te halen maar in zijn drift naar powerstagepunten, ging hij van de baan. De vijfde stek ging zo naar Andreas Mikkelsen (Skoda). Ook de rest van de top 8 wordt gevuld met WRC2-rijders: met de Fin Teemu Suninen (Hyundai), de Pool Kajetan Kajetanowicz (Skoda) en de Fransman Yohan Rossel (Citroën). 

In de WK-stand telt Rovanperä nu 118 punten. Dat zijn er nog altijd 25 meer dan Neuville. Tänak is derde met 85 WK-punten.

De volgende afspraak is in Kenya, voor één van de zwaarste rally's van het seizoen. 

Foto: wrc.com



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 4 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons