van der Horst

WRC Argentinië: Neuville op achtervolging

Hayden Paddon
Hayden Paddon
Komend weekend wordt de rally van Argentinië verreden, alweer de vijfde manche van het WRC-kampioenschap. Sebastien Ogier trekt als WK-leider naar Zuid-Amerika, maar sinds Corsica heeft Thierry Neuville de achtervolging ingezet.
  • Prospeed Competition
De openingsfase van het WRC-seizoen heeft allerminst ontgoocheld. Na vier rally's hebben vier verschillende rijders een overwinning op zak en nog opvallender, ieder merk ging al met laurier aan de haal. Dat was al niet meer gebeurd sinds 1986. Toen waren Lancia met Henri Toivonen, Peugeot met Juha Kankkunen, Renault met Joaquim Moutinho en Toyota met Bjorn Waldegaard aan het feest. Ook op dat vlak gaat de vergelijking met het gouden Group B-tijdperk, die dit jaar al een paar keer gemaakt werd, op. 

Een vijfde constructeur aan het feest is onmogelijk, maar een vijfde verschillende winnaar kan natuurlijk wel. Er wordt uiteraard gekeken naar Hayden Paddon die vorig jaar op een meesterlijke wijze Sebastien Ogier van de winst hield. Sindsdien kende Paddon een vrij wisselvallig parcours. Vooral dit jaar kon de Nieuw-Zeelandse teamgenoot van Thierry Neuville nog niet echt overtuigen, al zal dat ook te maken hebben met het dodelijke ongeval in Monte Carlo. Paddon krijgt een uitgelezen kans om terug in het goede spoor te geraken.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Ook Ott Tänäk maakt een goede kans om die vijfde winnaar te worden. De Est imponeert al het hele jaar maar zijn Ford Fiesta vertoonde al een paar keer kuren. Ook bij Citroën hebben ze zo'n gouden maagd rondlopen, met Craig Breen. De Ier is bezig aan een uiterst regelmatig en vooral sterk seizoen en lijkt stilaan klaar om een eerste overwinning te mogen ambiëren.

Maar het is toch vooral uitkijken naar de mannen die dit jaar al een overwinning op zak hebben, met name WK-leider Sebastien Ogier, Jari-Matti Latvala, Kris Meeke en sinds drie weken ook Thierry Neuville. Vooral Meeke wordt wellicht een taaie klant. Hij mag straks als zevende de weg op, wat een uitermate gunstige positie is. Meeke won ook in Mexico, op een soortgelijke ondergrond als in Argentinië, dus de C3 bewees al zijn potentieel op onverhard. Ook Neuville kan nog genieten van een redelijke startpositie, als derde, terwijl Ogier en Latvala op de openingsdag vooral zullen moeten "vegen".

Het is ook uitkijken naar de "comeback" van Mads Ostberg, die dit jaar nog maar één keer aan de start stond van een WK-manche, in Zweden, zonder succes.

Op het menu straks, achttien slopende klassementsproeven met als scherprechter de lange versie van El Condor, goed voor bijna 40km. De wedstrijd eindigt zondag met de Power Stage, om 17 uur Belgische tijd.

WK-Stand: 1. Ogier 88ptn, 2. Latvala 75ptn, 3. NEUVILLE 54ptn, 4. Tänäk 48ptn, 5. Sordo 47ptn, 6. Breen 33 ptn, 7. Meeke 27ptn, 8. Paddon 25ptn

Foto's: Hyundai Motorsport

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 26 april 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Argentinië.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons