van der Horst

Monte Carlo: Ogier leider na foutje Neuville

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Sébastien Ogier leidt na acht van de zestien klassementsproeven in de Rally van Monte-Carlo. Thierry Neuville zit Ogier wel op de huid, maar de Belg had ook op kop kunnen staan want hij maakte een foutje kort na de middag. Ott Tänak is uitgeteld voor de zege na een lekke band.
Na de middag speelden de banden opnieuw een cruciale rol. Iedereen veranderde van bandenstrategie. Thierry Neuville (Hyundai i20) hanteerde de methode van de meeste rijders in de ochtendlus, terwijl de rest de ochtendlus van Neuville imiteerde. Opnieuw leek Neuville de meesterzet in handen want in de openingsproef haalde hij fors uit tot hij een foutje maakte en even de verkeerde weg op dook. Hij klokte nog een mooie tijd in het koppeloton, maar dat had een voorsprong van 15 seconden moeten zijn. Voordeel weg dus.

Want in de volgende proef waren de rollen gekeerd. Sébastien Ogier (Citroën C3) pakte de besttijd en zette Neuville zo op achterstand. De schade viel mee, zeker als je vergelijkt met Ott Tänak (Toyota Yaris) die op die proef lek reed en zo zijn zegekansen stevig zag smelten. Ook Esapekka Lappi (Citroën C3) kwam in de problemen, met een opgave tot gevolg.

Op de slotproef draaide het opnieuw, want Neuville profiteerde opnieuw van zijn nagelbanden. Hij compenseerde het verlies van in de voorgaande proef quasi volledig. Kris Meeke (Toyota Yaris) reed daar lek, en zag zijn opmars gestuit.

Sébastien Ogier - Citroën C3
Sébastien Ogier - Citroën C3
In de algemene stand heeft Ogier nu twee tellen voorsprong op Neuville. Door het wegvallen van Tänak ligt de strijd om de derde plaats open, al kan de Est daar, gezien zijn tijden de jongste dagen, ook nog aanspraak op maken. Andreas Mikkelsen (Hyundai i20) is nu derde op 1'17 ondanks een magere, anonieme wedstrijd. Hij heeft acht tellen voorsprong op Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris) en Sébastien Loeb die ondanks een besttijd toch wat aanpassingsproblemen vertoonde, vooral met het gemixte rubber. Elfyn Evans (Ford Fiesta) is nu zesde op 1'47. Ott Tänak besluit de top acht op 2'35, maar gezien hij in de kopgroep zat, is een minuut op het peloton niet onoverbrugbaar.

Daarnaast noteren we vooral de virtuele podiumstek van Guillaume de Mévius in WRC3. Hij volgt op acht tellen van de tweede plaats van Adrien Fourmaux die met de Belg Renaud Jamoul onderweg is. leider Yoann Bonato rijdt daar bijna twee minuten voor.

Foto's: Hyundai Motorsport & Citroen Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 25 januari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons