van der Horst

WRC: Evans houdt Hyundai af, Neuville in lappenmand

Elfyn Evans - Toyota Yaris
Elfyn Evans - Toyota Yaris
Elfyn Evans heeft een optie genomen op de zege in de Rally van Finland, de tiende manche van het WRC. De Welshman nam zaterdagmiddag afstand van de Hyundai's van Ott Tänak en Craig Breen. Thierry Neuville hangt in de touwen na een foutje.
  • Powercars
Elfyn Evans (Toyota) was bijlange niet zo oppermachtig als vanmorgen. Het was Ott Tänak (Hyundai) die de forcing voerde maar veel dichter kwam de Est niet. Tänak kijkt nog altijd aan tegen een achterstand van 9.1 seconden en heeft nog amper 50 km tegen de klok om die om te buigen. De verschillen blijven beperkt maar de allersnelsten goochelen met tiendes van seconden. Tänak zal morgen goed moeten opstaan, wil hij Evans van de zege houden.

Craig Breen (Hyundai) leek de taaiste opponent maar hij moest zaterdag, en dan vooral na de middag, afhaken. De Ier volgt plotsklaps op 18.3 seconden en lijkt dus uitgeteld voor de zege. Hij had maar wat graag zijn eerste zege geboekt in Finland. "Maar dat ene procentje is zo moeilijk te vinden. Het doet pijn om de koplopers los te laten", aldus Breen.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Esapekka Lappi (Toyota) is op weg naar een vierde stek. Hij volgt al op bijna driekwart minuut, maar heeft zichzelf wel in de kijker gezet. Thierry Neuville (Hyundia) maakte jacht op de Fin, maar vergallopeerde zich en moest opgeven na een foutje. Mathematisch is de Belg nog niet uitgeteld voor de titel, maar dat zal wellicht morgen wel veranderen. Door het wegvallen van Neuville schuift Sébastien Ogier (Toyota) een plaatsje op. Kampioen zal hij wellicht niet worden in Jyvaskylä maar hij verhoogt wel de kans om de laurierkrans om te gorden in Catalunya. 

De Fords van Gus Greensmith en Adrien Fourmaux zijn voorlopig zes en zeven. Teemu Suninen leidt WRC2 als achtste. Zijn bonus bedraagt amper 8.3 seconden op Mads Ostberg. Alles blijft daar dus speelbaar.

Straks is er nog de showproef Harju. Morgen zijn er nog vier proeven.

Foto: Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 2 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons