van der Horst

WRC: Neuville haalt zijn gram, maar koopt er niets mee

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Voor Thierry Neuville is het kalf in het wereldkampioenschap al even verdronken, maar de Belg toonde wel weerbaarheid op Catalaanse wegen. Hij profiteerde van de titelambities van Elfyn Evans en Sébastien Ogier om zijn tweede seizoenszege te pakken.
Dat de proevenreeks van Thierry Neuville in de Rally van Catalonië indrukwekkend was staat buiten kijf. Er valt dan ook niets af te dingen op zijn vijftiende winst wat evenveel is als Mikko Hirvonen - ook nooit wereldkampioen. En met vijftig podia neemt hij onder meer afstand van Tommi Makinen en komt hij dichter bij Petter Solberg - ook maar één keer kampioen. Maar Toyota stevent wel af op de titel en Sébastien Ogier en Elfyn Evans beslissen onderling over de opperkrans.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Kortrom, met statistieken koop je niets. Er wordt bij Hyundai gepronkt met het aantal gewonnen bestijden, maar de kloof werd ferm gedicht in Spanje, dankzij Catalonië. Ze toppen wel de statistieken bij de merken wat een half mirakel is, gezien ze bijna in elke rally minstens een wagen zagen verdwijnen. Trots mogen ze zijn, maar het is aan de finisch dat de punten tellen en dat ontbrak al te vaak.

Thierry Neuville haalde wel zijn gram in Spanje. De zege in Kenya was gemaakt, de opgave in Finland was ongewild en de bandenkeuzes doorheen het jaar waren een paar keer ongelukkig. De Oostkantonner heeft er knap seizoen opzitten en werd veel te vroeg uitgeschakeld voor het kampioenschap. Als Neuville zegt dat hij had kunnen meespelen voor de titel, dan nemen we hem op zijn woord, maar...

Martijn Wydaeghe & Thierry Neuville
Martijn Wydaeghe & Thierry Neuville
Had Neuville een rol kunnen spelen in het WRC? Kenya was alvast de druppel. Tot dan knoopte hij de podia aan elkaar. Portugal mag tot een foutje worden gerekend, maar dan heb je het wel gehad met het aantal jokers, en helaas dacht de wagen er nadaar anders over. De rekening maken we achteraf wel nog eens. Het feit is dat het nu tussen Elfyn Evans en Sébastien Ogier gaat, net zoals vorig jaar. De wereldkampioen staat er met 17 punten bonus goed voor. Ook die rekening maken we nog eens, maar als Ogier voor Evans eindigt, is het liedje geklonken, omgekeerd moet er geteld worden, en dan doet Evans er beter aan om gewoon te winnen.

Geen Belg bovenaan, maar straks ofwel de eeuwige Ogier, ofwel een Welshman. Nog een maandje geduld, en dan gaan we naar Monza

Foto: Hyundai Motorsport

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 19 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Spanje.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons