van der Horst

WRC: Neuville knabbelt terug

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Met een derde zege in Sardinië, knabbelde Thierry Neuville een beetje van zijn achterstand op WK-leider Kalle Rovanperä terug. De Belg heeft nog een pak werk voor de boeg, maar Hyundai toonde in blok weerbaarheid, waarmee er terug iets meer spanning op de boog zit. Als de troepen van Cyril Abiteboul in Kenya bevestigen, gaan we misschien een warme zomer tegemoet.
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Toyota Gazoo Racing begon nochtans sterk in Sardinië, de zesde manche van het WRC. Sébastien Ogier (Toyota) bleek nog maar eens een uitstekende strateeg op het vlak van bandenkeuze en zette op die manier meteen druk op de ketel. Ook een goeie Pierre-Louis Loubet (Ford) en een regelmatige Elfyn Evans (Toyota) tekenden in de verkenningsfase niet meteen het beste scenario voor Thierry Neuville (Hyundai) uit. 

Maar toen de calvarietocht op een verrassend nat Sardinië echt begon, kwamen de kwaliteiten van de sterke Hyundai helemaal tot hun recht. Dat is alvast veelbelovend voor wat eind deze maand nog komt, namelijk de Rally van Kenia.

Ott Tänak - Ford Puma Rally1
Ott Tänak - Ford Puma Rally1
Neuville telt nu achttien zeges. Hij is daarmee de meest succesvolle rallypiloot die nooit wereldkampioen werd, samen met Jari-Matti Latvala. Fijn voor de statistiek, maar het belangrijkste is dat de Belg opnieuw dichter komt op Kalle Rovanperä (Toyota). De Finse WK-leider rekende goed, en kon met goed rubber de Power Stage aanvatten en binnenhalen, terwijl Neuville amper nog vooruit kwam op zijn set versleten Pirelli's. De Fin beperkte dus meer dan de schade. De Belg komt amper vijf punten dichter, en zal het tempo waarop hij Kalle wil bijhalen dus wat moeten opdrijven, zeker als je weet dat de rally's van Estland en Finland net om de hoek liggen.

We hebben terug een uitdager voor de wereldkampioen. Jammer genoeg is het maar eentje want Ott Tänak (Ford) en Elfyn Evans (Toyota) volgen al op meer dan dertig punten en hebben dus meer dan één rally nodig, willen ze Fin nog terughalen. Maar de Belgische hoop, die krijgt opnieuw wat meer leven ingepompt.

Foto: Hyundai Motorsport, Toyota Gazoo Racing en WRC.com



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 6 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons