van der Horst

14 WRC-wagens aan de start in Monte Carlo - Novikov en Al-Attiyah afwezig

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
De eerste wedstrijd voor het WRC 2014 krijgt een sterk gevuld deelnemersveld van 71 wagens aan de start waarvan maar liefst 14 WRC’s. De vaste teams, uittredend kampioen Volkswagen Motorsport met drie Polo’s voor Ogier, Latvala en Mikkelsen, Hyundai Motorsport met een volledig programma voor Neuville en de eerste wedstrijd voor Sordo, Citroën Total Abu Dhabi WRT met Meeke en Ostberg en M-Sport met Fiësta’s voor Hirvonen, Evans, Bouffier en 'monsieur freine tard', François Delecour, zorgen voor 12 wagens.
Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Verder krijgen we nog twee Fords Fiësta voor de Tsjech Prokop en de Slowaak Melicharek. Prokop zal dit seizoen alleen de Rally van Australië missen terwijl Melicharek een programma heeft van een zestal wedstrijden. Zodoende komen we aan een knap getal van 14 WRC wagens. Naast ex winnaar (2011) Bouffier zien we dus met veteraan François Delecour nog een Franse ex winnaar (1994) opduiken met een Ford Fiësta van M-Sport.

Al-Attiyah & Sainz
Al-Attiyah & Sainz
Maar we missen toch enkele gevestigde waarden zoals Novikov en Al-Attiyah. De Qatari rijdt de Dakar Rally met X-Raid, maar gaat nadien andere horizonten opzoeken. Een spijtige zaak voor het WRC en M-Sport dat de oliedollars zal moeten missen. Met Al-Attiyah verdwijnt ook de man die mee verantwoordelijk is voor de succesreeks in 2013 die Neuville maakte tot waar hij nu staat. Het was immers dankzij Al-Attiyah dat onze landgenoot een beperkt seizoen bij Citroën kon ruilen voor een vol seizoen bij M-Sport met het gekende gevolg.  

Novikov - Ford Fiësta RS WRC
Novikov - Ford Fiësta RS WRC
De Russische spektakelman, Novikov, zien we voorlopig niet terug. De man die zijn carrière startte in in Citroën Junior Team van Citroën in 2009 en nadien overstapte naar M-Sport is momenteel stuurloos. De ietwat eigenzinnige Rus, die nogal wat crashes op zijn conto heeft staan, hoopt nu toch nog enkele WK-rally’s te kunnen afwerken naarmate het seizoen vordert. 

Foto's: RIP-Ferraro - Dakar.com



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 27 december 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye Monte Carlo.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons