van der Horst

24H Karting Spa: Voorbeschouwing van de organisatoren

Wanneer de start van de 24 Uren Karting van Francorchamps zal worden gegeven op zaterdag om 15u, zal men van goeden huize moeten komen om zich aan een pronostiek te willen wagen. Er zijn 64 ingeschreven karts in deze wedstrijd waar iedereen evenveel kansen heeft om te winnen. De lijst aan mogelijke zegekandidaten is dan ook zeer lang. In het peloton, waar men talrijke amateurs terugvindt die voor het plezier aan deze voor ieder toegankelijke etmaalrace komen deelnemen, kan men er toch een vijftiental ploegen uithalen die mogelijk hun naam op het palmares kunnen zetten.
  • Heinz Performance
Het recept is ondertussen gekend. Om deze mooie wedstrijd te kunnen winnen moet men snel zijn, maar ook alle fouten vermijden, een juiste strategie toepassen en… dat beetje succes hebben (of geluk, al naargelang) waardoor men het verschil kan maken op de sleutelmomenten. 
 
De referenties op de afspraak…
 
Vorig jaar won de ploeg van M Racing Experience met Félix Ferir, Olivier Montulet, Lionel Bourdouxhe en Paul Theysgens. Zij realiseerden een perfecte wedstrijd en pakten de hoogste podiumtrede. Paul zal dit jaar uitkomen voor een ander team, de ploeg zal dus herdoopt worden in MRK Racing Experience en behoudt het trio Ferir-Montulet-Bourdouxhe. Zij zullen worden versterkt met Benjamin Kaivers om de nummer 1 status te verdedigen.

Na zijn overwinningen in 2016 en 2018 droomt Paul Theysgens van een derde zege  dit jaar, maar deze keer dan met het team van JeuKiPlay. De Belgische kampioen Indoor Karting vervoegt er een andere nationale kampioen, de jonge Antoine Morlet, maar ook de veteraan Miko Bouvier en, bovenal, de onvermijdelijke Fabio Paoleschi. De man uit Verviers is de recordhouder van het aantal overwinningen en zal op zoek gaan naar een tiende zege met dit kwartet, dat voordeel wil halen uit een mix van jeugd en ervaring! 
 
Laureaat in 2017 en gestrand aan de voet van het podium vorig jaar, zal het team van Ladbrokes opnieuw volop in de aanval gaan met Jérôme Farinaux en Jérémy Peclers. Zij krijgen versterking van de immer snelle Sébastien Biélande. Nog bij de voormalige winnaars waaraan we niet kunnen voorbijgaan, is er Kart-events.be van Siebert Verfaillie, Kenneth Naessens, Bjorn Bourgonjon en Stefan Verhofsté. Toen ze het klassement wonnen van de Twin in 2016, was dit kwartet een beetje de verrassing van de wedstrijd. Maar sinds weten we dat ze volledig in staat zijn om de zege na te streven…

En wat dan met KMRS Racing? Dit team won al een etmaalrace in Marokko. Ze grepen naast de zege in de Ardennen na een aantal mechanische tegenslagen. Ze haalden de kleinste trede van het podium in 2017 en Sam Spinnael, Nicolas Bever, Benoit Visnovsky en Amandio Costa Paz eindigden (zonder Sam) achter M Racing Experience na een dolle inhaalrace vorig jaar. Derde in 2017 en tweede in 2018. Het logische vervolg voor KMRS zou zijn dat ze dit jaar zouden…winnen. Maar logica zit niet altijd in de sport verweven! 
 
Als potentiële winnaars moeten we ook het team Arwac by Hola Lulu Racing aanduiden. Zij wonnen onlangs voor de tweede keer de 24 Uren van Teeside en ze tellen in hun rangen de kampioen van het Belgian Indoor Karting Championship, Matts Breckpot, als hun aanvoerder. Met ploeggenoten als Sofian Tahere, Arnaud Teuwen, Dylan De Wolf en Filipe Vieira, kan het winnende team van de Twin categorie in 2015 hopen op een eerste zege in het algemene klassement. 
 
…en de outsiders liggen op de loer
 
De 24 Uren Karting van Francorchamps toonden het al dikwijls aan: de wedstrijd kent nogal wat verrassingen. Meerdere outsiders rekenen erop de favorieten te pakken te hebben op zondag om 15u.  We denken dan vooral aan AMG Racing van de familie Huls, Alain en zijn zonen Guillaume en Mathieu. Die zullen trouwens worden bijgestaan door de Belgische kampioen Indoor Karting : Rayhan Mouôya. 

In 2017 was de te duchten Duitser Marc Schings de poleman en hij droomt er nu van om de eindzege te halen met het team East Kart. Zijn ploeggenoten worden Mitchel Kukenheim, Sébastien Feltes, Eddy Kukenheim en Christian Douven. Zij weten wat er van hen wordt verwacht.
 
Met als gangmaker de winnaar van de Twin in 2015, Olivier Muraille, kan het team  Marc Duez Events KMRS Fun (vervolledigd door Tom Kousen, Pierrot Dujardin, Geoffrey Thissen en de voormalige Belgische kampioen Karting Tristan Földesi) voor de verrassing zorgen. Ook nog uit de wereld van de tweetakt karts komen Tom Poty, Martin Hébette en Alessandro Tudisca, die een team vormen met Julien Rossini bij TYS Racing by AGT.
 
Algemeen winnaar in 2016 en winnaar in de klasse RT8 in 2014, Pascal Gavage, verzamelde in zijn team Méca Performance Christophe Cagnina, Arno Matot, Jérémy Mathys, Régis Matot en de immer snelle Christian Houbben.
 
Bij #SaMereLaTruite zitten ze niet om wat humor verlegen. Zij zullen in hun rangen enkele bekende gezichten opnemen die goed gekend zijn in het karting wereldje met Guillaume Germis, Maxime Drion, Maverick Dessy en Alexandre Delhez.

Daarnaast moeten we ook nog wat veelbelovende, jonge wolven in het oog houden, zoals het team Racing 4 Belgium (Tom Delfosse-Maxence Bawin-Atillio Zanette-Manon Degotte-Christopher Rasi-Benoit Bawin) en de formatie LCDK 1 (Alexandre Raulier-Antoine Baucher-Aurélien Dasseleer-Jimmy Gaspard-Benjamin Thiry). 
 
Tenslotte zijn er ook nog wat buitenlandse teams die de Belgen hopen te verslaan op eigen terrein. Te beginnen met de Britten van Kemp Old Coffin Kodgers, maar ook de Duitsers van Zap en de Esten van AD Cash HFR.
 
Een klassement voor de Rookies
 
De wedstrijden over 24 uren worden langzamerhand een zaak van specialisten. De organisator van de wedstrijd in de Ardennen, One Day Karting, is zich hiervan ten volle bewust.  Dat is dan ook de reden dat er een klassement voor Rookies zal worden gehouden dit jaar. “Een twintigtal teams zullen deze wedstrijd in de wedstrijd betwisten”,verduidelijktPatrick Van Billoen. “Om in aanmerking te komen voor dit klassement en het podium dat we organiseren, mogen alle piloten die tezamen rijden op een kart, niet meer dan één deelname aan de 24 Uren Karting van Francorchamps tellen. Dat laat toe aan de debutanten om ook binnen een eigen klassement strijd te leveren.”
 
Voor het overige werd alles dat bijdroeg aan het succes van de vorige edities uiteraard behouden: video coverage (op www.onedaykarting.be), dansers, grid girls, de aanwezigheid van de Kart 48 die fondsen werft voor de actie Cap 48 van de RTBF en, vooral dan, de wil om de zaken ernstig aan te pakken zonder daarom zichzelf al te serieus te nemen! 
 
De toegang is gratis. Aarzel dus niet om even langs te komen dit weekend op de Karting van Francorchamps. De start wordt gegeven op zaterdag om 15u, en het belooft spannend te worden! 

Persbericht 24H Karting SpaSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Karting op donderdag 5 september 2019.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons