van der Horst

24H Spa: HTP Motorsport Mercedes rijdt eerste besttijd van het weekend

HTP Gravity Charouz - Mercedes SLS AMG GT3 #84
HTP Gravity Charouz - Mercedes SLS AMG GT3 #84
De eerste free practice van het weekend op een droge omloop van Spa-Francorchamps werd als eerste afgesloten door de HTP Motorsport Mercedes SLS AMG GT3. Maximilian Götz die de wagen deelt met Bernd Schneider en Maximilian Buhk reed een 2:22.118 op de tabellen en was daarmee 0.141s sneller dan de Marc VDS BMW van Catsburg / Moser / Palttala. De SMG Porsche van ondermeer Olivier Pla en Nicolas Armindo noteerde de derde chrono.
Het onvoorspelbare weer in Spa was de piloten deze morgen nog gunstig gezind. Een droge eerste free practice op Spa is niet alledaags, en ideaal om vertrouwen op te doen in de Ardennen. De Mercedes in de HTP Gravity Charouz kleuren reed halverwege de sessie naar de algemene besttijd. Het was de jonge Maximilian Götz die zijn Mercedes op sleeptouw nam. 

Marc VDS Racing Team - BMW Z4
Marc VDS Racing Team - BMW Z4
De Marc VDS BMW van Nick Catsburg reed vroeg in de 1u30min durende sessie naar een voorlopige besttijd. Uiteindelijk bleek deze chrono nog goed voor de tweede plaats achter de HTP Mercedes. De sessie werd overigens met nog 7 minuten op de klok rood- afgevlagd nadat de #15 Boutsen Ginion McLaren met een motorprobleem rokend doorkwam halfweg een rondje Spa. 

SMG Challenge - Porsche 997 GT3 R
SMG Challenge - Porsche 997 GT3 R
De SMG Porsche van het Frans-Duitse viertal Clément / Pla / Armindo / Renauer reed een knappe derde tijd voor haar merkgenoten in de Manthey kleuren: Patrick Pilet / Richard Lietz / Marc Lieb. De top-5 werd afgesloten door een eerste landgenoot: Nico Verdonck aan het stuur van de Gulf McLaren. Een eerste Audi zagen we op de zesde plaats; Phoenix Racing #6 van Primat / Jarvis / Haase. 

De JRM Nissan #23 van Lucas Lühr / Steven Kane / Peter Dumbreck werd zevende voor de Black Falcon Mercedes #19 van Lebed / Afanasiev / Simonsen / Castellaci. Een eerste afvaardiging van Ferrari - de AF Corse #59 - werd negende voor de SMP Racing Ferrari van ondermeer Mateo Bobbi en Alessandro Pier Guidi. Louis Machiels werd in de #50 AF Corse 11de voor de Marc VDS #3 van Bas Leinders en Maxime Martin. De ProSpeed Porsche van Soulet werd 16de, terwijl Vanthoor in de WRT Audi R8 LMS Ultra 23ste werd.

De sessie verliep overigens niet geheel zonder incidenten, zo kwamen enkele wagens stil te staan naast de piste (TDS Racing BMW #25, SMP Racing Ferrari #71) en maakten enkele deelnemers een spin (JRM Nissan #230, #30,...). Ook het volgen van de Raidillon bleek voor vele rijders een probleem te zijn, zo goed als half het veld werd door de wedstrijdleiding reeds op de vingers getikt, maar tot een bestraffing kwam het nog niet... (3x afsnijden).

Foto's: Martijn Wouters & Georges De CosterDit artikel werd gepubliceerd door Olivier Gouters in Blancpain GT Endurance op donderdag 25 juli 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons