van der Horst

24H Spa: Een blik op het indrukwekkende programma

2019 Total 24 Hours of Spa Free Practice
2019 Total 24 Hours of Spa Free Practice
De 24 Hours of Spa is meer dan alleen een etmaalrace. Het zijn vier dagen boordevol actie met verschillende internationale en hoogstaande kampioenschappen op het mooiste circuit ter wereld. Naast de Intercontinental GT Challenge en de GT World Challenge Europe, komen immers ook TCR Europe, de GT4 European Series, de Lamborghini Super Trofeo en de Formula Renault Eurocup in actie.
Opmerking:  onderaan deze tekst kan u een PDF van het uurschema downloaden.

Intercontinental GT Challenge en de GT World Challenge Europe

 • Donderdag 22 oktober - Kwalificatie om 18.55u
 • Vrijdag 23 oktober - Super Pole om 18.20u
 • Zaterdag 24 oktober - Race vanaf 15.30u
K-PAX Racing - Bentley Continental GT3
K-PAX Racing - Bentley Continental GT3
De hoofdbrok van het weekend uiteraard, met Bentley-rijders Maxime Soulet, Jules Gounon en Jordan Pepper op kop in het officieuze wereldkampioenschap en Kelvin van der Linde die de eer van Audi hoog probeert te houden als leider in de GT World Challenge Europe. Dertien Belgen staan komend weekend aan de start, maar daar komen we later op terug. In totaal betwisten 56 wagens van 11 verschillende merken deze 72ste editie.

GT4 European Series

 • Vrijdag 23 oktober - Kwalificatie om 11.10u
 • Vrijdag 23 oktober - Race 1 om 15.25u
 • Zaterdag 24 oktober - Race 2 om 9.20u
SRT-Selleslagh Racing Team - Mercedes-Benz AMG GT4
SRT-Selleslagh Racing Team - Mercedes-Benz AMG GT4
Zestien wagens zaken af naar de Ardennen voor de vijfde confrontatie van de GT4 European Series. Onder hen ook een Belgisch team, Selleslagh Racing Team, dat naast twee Nederlanders ook een Belg inschrijft. Onze noorderbuur Bob Herber racet alleen op de Mercedes-AMG GT4 #31 (AM), terwijl Willem Meijer een duo vormt met onze landgenoot Esteban Muth op de #30 die uitkomt in de Silver Cup. Twee Belgen kiezen daarnaast voor de nieuwe Toyota Supra GT4, met enerzijds Stéphane Lémeret en anderzijds Antoine Potty. Beiden krijgen een Franse teamgenoot en komen aan de bak bij CMR.

Allied Racing - Porsche 718 Cayman GT4 CS MR
Allied Racing - Porsche 718 Cayman GT4 CS MR
In Pro-Am zijn Bastian Buus en Jan Kasperlik op titelkoers in hun Porsche Cayman GT4, terwijl over Aston Martin-rijders Valentin Hasse-Clot en Theo Nouet hetzelfde kan gezegd worden in de Silver Cup. Bob Herber maakt tot slot nog een kans op de titel bij de amateurrijders.

 

Lamborghini Super Trofeo

 • Vrijdag 23 oktober - Kwalificatie om 9.40u
 • Vrijdag 23 oktober - Race 1 om 13.10u
 • ​Zaterdag 24 oktober - Race 2 om 12.50u
Bonaldi Motorsport - Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO
Bonaldi Motorsport - Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO
Het seizoen begon met meer dan twintig wagens, maar in Barcelona onlangs daalde dat aantal onder die magische grens. In de titelstrijd ontbreken zowel Patrick Kujala als Dorian Boccolacci, die beiden voorrang geven aan hun deelname aan de 24 Hours of Spa. Dean Stoneman en Kevin Gilardoni staat met andere woorden een rechtstreeks duel te wachten. Naast Pro en Pro-Am zijn er in de Lamborghini Super Trofeo ook de Am en LB Cup voor de amateurrijders. Het is dit weekend het enige kampioenschap zonder Belgen, al is er wel een Huracán voor Boutsen Ginion met aan het stuur Giuseppe Fascicolo en Marc Rostan, die strijden in de Am-categorie. Van der Horst Motorsport dient dan weer noodgedwongen forfait te geven voor de Belgische manche.

Formula Renault Eurocup

 • Donderdag 22 oktober: Kwalificatie 1 om 16.26u
 • Vrijdag 23 oktober: Kwalificatie 2 om 10.40u
 • Vrijdag 23 oktober: Race 1 om 14.25u
 • Zaterdag 24 oktober - Race 2 om 10.45u
Amaury Cordeel - FA Racing
Amaury Cordeel - FA Racing
Ook voor jonge talenten is er de komende dagen plaats op het circuit van Spa-Francorchamps. Op de affiche staat natuurlijk de auto van Arden Motorsport bestuurd door Ugo de Wilde, die tiende staat in het kampioenschap na zijn podiumplaats in Barcelona. Hij is echter niet de enige Belg, want ook Amaury Cordeel (FA Racing) hoopt op een sterk resultaat op eigen bodem.

Victor Martins - ART Grand Prix
Victor Martins - ART Grand Prix
Na Spa volgen nog drie raceweekends: de titelstrijd is met andere woorden nog niet in een beslissende plooi gevallen. De Fransman Victor Martins (ART Grand Prix) is in een duel verwikkeld met de Braziliaan Caio Collet (R-Ace GP). Het verschil bedraagt zestien punten.

TCR Europe

 • Vrijdag 23 oktober: Kwalificatie om 12.10u
 • Vrijdag 23 oktober: Race 1 om 16.50u
 • Zaterdag 24 oktober: Race 2 om 11.50u
Nicolas Baert - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Nicolas Baert - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Het enige kampioenschap - buiten het hoofdprogramma natuurlijk - waarin een Belg een gooi kan doen naar de titel. Nicolas Baert (Audi RS3 LMS van Comtoyou Racing) begon het TCR Europe-seizoen erg sterk, met onder meer een overwinning op Circuit Zolder. Baert staat derde in de tussenstand, op 8 punten van Daniel Lloyd (Honda Civic TCR van Brutal Fish Racing Team) en 21 punten op leider Mike Halder (Hyundai Profi Car Team Halder). De tijd begint echter te dringen, want na de afspraak in Spa wordt de finale betwist in Jarama. Money time voor onze landgenoot!


--- Timing Total 24 Hours of Spa 2020 (pdf) ---


Foto's: Thomas Smets, Fred Vautier, Lamborghini Super Trofeo, Formule Renault Eurocup, Renault Sport Series & SROSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Intercontinental GT Challenge op woensdag 21 oktober 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
 • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons