van der Horst

24H Zolder: Racing Stars-pilote Emilie Bittoun vraagt raad aan Veerle Bammens

Emilie Bittoun
Emilie Bittoun
Emilie Bittoun is dit jaar één van de kandidaten van Racing Stars; het TV-programma waar op zoek wordt gegaan naar onervaren piloten voor de 24 Hours of Zolder. 18 finalisten krijgen een grondige raceopleiding, maar wie niet voldoende presteert, vliegt onherroepelijk naar huis. Ook voor Emilie Bittoun hangt die uitdaging als het zwaard van Damocles boven haar hoofd en daarom besloot ze enkele succesvolle racepiloten op te zoeken voor een gesprek. Nadat ze eerder Bert Longin, Jeffrey van Hooydonk en Jan Wouters aan de tand voelde, is vandaag de Limburgse ex-Racing Stars-pilote Veerle Bammens aan de beurt.
  • Hamofa Performance

Personalia

Naam: Veerle Bammens
Geboren te: Genk
Als kind wilde ik… worden: Dierenarts
Droomauto: Aston Martin DB9 (vertelt ze met blinkende oogjes)
Mooiste race-herinnering: Bij de 24 Hours of Zolder vorig jaar, toen de nacht overging in de ochtend en de zon over de Yokohama brug scheen.

24H Zolder: De startgrid en de babes
Emilie Bittoun: Voelde je je na de opleiding in Racing Stars helemaal klaar voor de race?

Veerle Bammens: Ja, ik vond het wel heel spannend omdat het toch allemaal ervaren piloten zijn waar je tussen rijdt. We hebben wel veel getraind, maar je weet gewoon dat je tot de minst ervaren piloten behoort van het veld. Op zich is dat akelig, maar je moet zelfzeker genoeg zijn om tegen jezelf te zeggen 'Ik ga gewoon mijn best doen!" en dan lukt dat ook.

Was je tijdens het verloop van het programma zeker van je eigen talent?
Ja, ik was er zeker van dat ik talent had om met de auto op het circuit te rijden, maar niet om te karten en niet om op de simulator te rijden, dus daar wist ik dat er anderen veel beter waren dan ik. In de auto zelf wist ik evenwel gewoon dat ik een goed gevoel had en dat ik met de auto kan rijden.

Heb je zenuwen voor het racen? Hoe pak je die aan?
Voor de race zelf niet, ik had veel meer zenuwen voor de eliminaties van Racing stars. Ik overloop voor mezelf altijd; ik heb me bewezen, ik ken de auto, ik weet dat ik kan rijden, ik heb een goed team en iedereen staat achter ons. Zo pep ik mezelf op, want je moet ervoor zorgen dat de zenuwen niet zo groot worden dat ze je capaciteiten gaan beïnvloeden. Denk gewoon altijd, ik ben tot hier geraakt, dus ik ben bij de beste en dat zal ik nog eens bewijzen.

Heb je nu dankzij Racing Stars kansen gekregen voor een verdere carrière?
Ja, ik rijd dit jaar weer mee met de 24 Hours of Zolder. Ik ben door meerdere teams gevraagd, maar uiteindelijk rijd ik met de Lotus Elise van B&T Racing. Toevallig in dezelfde klasse als de Racing Stars wagens.

24H Zolder: Beelden van na het vallen van de vlag
Dit jaar ben jij dus de meer ervaren rijder, kijk je ertegenop om tegen minder ervaren piloten te racen?

Nee, ik weet zeker dat ze dat goed gaan doen. Vorig jaar hebben zowel de jongens als de meisjes het echt goed gedaan. We waren voldoende gebriefd en ook de ervaren piloten rondom ons wisten dat we minder ervaren waren, dus hielden daar ook rekening mee. Uiteindelijk is het gewoon de simpele regel dat de tragere wagens hun lijn houden en de sneller wagens uitkijken naar een veilig punt om in te halen. Dus op zich is dat helemaal geen probleem geweest. Incidenten gebeuren altijd, of dat nu met ervaren piloten is of niet, ze gebeuren toch. 

Vorig jaar was je overwinnaar in je klasse, dit jaar weer?
Het is een heel ander team. Ik zit nu tussen mannen, vorig jaar waren het vrouwen onder elkaar. Ik denk dat ik beter ga rijden omdat ik nu meer ervaring heb. Langs de andere kant is het weer een hele andere auto, die ik niet zo goed ken als de Mazda. We zullen het moeten zien dit jaar.

24H Zolder: Podiumbeelden na de editie 2013
Heb je gemakkelijk sponsors gevonden voor dit jaar?

De sponsors van vorig jaar waren zo tevreden van de media-aandacht en de aandacht op de race zelf dat ze dit jaar gewoon weer meedoen. Dus het programma creëert niet alleen kansen voor de racers, maar ook voor bedrijven die beseffen dat sponsoren echt iets voor hun kan betekenen. En als je die mee hebt, ben je vertrokken.

Emilie: Welke raad geef je mee aan je Racing Stars?
Doe je best, geef alles. Wees zelfzeker, je bent al zo ver geraakt uit zo veel inschrijvingen, dus je hebt talent, twijfel daar niet aan. Mijn raad is jezelf blijven, je best doen, je talent volledig tot uiting laten komen en dan komt de rest vanzelf.


Racing Stars is vanaf 19 september te volgen op Sport 40. Volg het Racing Stars verhaal van Emilie op de Facebookpagina 'Racing Stars – Emilie'.

Foto: Racing Stars



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op zondag 10 augustus 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons