van der Horst

24H Zolder: Aflossing van de wacht

Ford Fiesta Sprint Cup
Ford Fiesta Sprint Cup
Het eerste treffen van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup toonde alvast dat het concept het perfecte antwoord blijft op de noodzaak van een zeer toegankelijk sprintkampioenschap in de Lage Landen. Het waren tijdens de Zolderse Superprix spannende races met treintje-rijden van start tot finish en een constant spel van tienden van seconden tussen zowel bekende als minder bekende, vooral jongere coureurs.
De tweede afspraak van de Belgische competitie vindt plaats in het voorprogramma van de 24 Hours of Zolder, met trainingen en kwalificaties op donderdag 9 augustus en twee races van vijfentwintig minuten op zaterdag 11 augustus.
 
Na de zeg maar sterke overheersing van het duo Phil Bastiaans en Bert Longin tijdens de eerste twee races, die zij voor hun rekening namen, krijgen we tijdens het komende weekend zeker en vast aflossing van de wacht. Ervaren Bastiaans wordt in de #70 Fiesta van GCS Racing vervangen door de minder bekende Erwin Hijts, de man uit Dilsen-Stokkem die nog altijd wordt gecoacht door Phil Bastiaans, himself!
 
Ford Fiesta Sprint Cup
Ford Fiesta Sprint Cup
Zoals eerder werd aangekondigd, houdt Bert het zitje van de #24 Feyaerts-Fiesta voortaan vrij voor zoon Stienes en hij zal zich pas tijdens de finale op TT Circuit Assen opnieuw laten vervangen door vader Bert. Als we de namen onthouden van de mannen die Bastiaans en Longin op het podium vergezelden, staan Jens Verbesselt (#43 Ford Garage Trading) en Ayrton Redant (#12 Ford Geeraerts) nu met stip genoteerd als ernstige kanshebbers!
 
Aan tegenstanders is er geen gebrek. In de punten staat Martin Leburton 4de en dat score had er nog beter uitgezien indien de coureur van de #44 Vanspringel Motorsport niet het slachtoffer was geworden in Race 1 van een (onopzettelijke) schuiver en aanrijding met Yannick Redant (#18 Ford Geeraerts) Ondanks zware schade slaagden de mecaniciens erin om de #44 tijdig opnieuw rijklaar te maken, hetgeen Leburton toeliet zich in Race 2 tussen de Redant-broers te wringen en als 4de aan te tikken,
 
Wie er ook op revanche rekent is Romain Degeer. De piloot van de Ford Delhez (mooi 5de in Race 1) ontbrak op de grid van Race 2. Door een misverstand over het wijzigen van de startprocedure verliet Degeer laattijdig de pitlane, miste hierdoor de start en met een té grote achterstand verkoos hij na twee ronden af te haken. Na een knappe 3de rang in Race 1 hield Verbesselt in Race 2 gelijke tred met de kopmannen, maar problemen met de servobesturing noopten hem tot een pitstop en hij zakte weg in het klassement.
 
Twee keer een zesde plaats, dat was het eindresultaat voor Philippe Huart, een man van vele oorlogen in de merkenracerij en met hulp van Ford Hergon terug-van-weggeweest via de Fiesta Sprint Cup.
 
Ford Fiesta Sprint Cup
Ford Fiesta Sprint Cup
Kenny Herremans (#32 Ford Van den Bossche) eindigde respectievelijk 8ste en 7de en bleef telkens de sterkere van Thibault Parmentier (#2 Ford Unicars). Het prille debuut van hun maatje Ruben Valckenaere was daarentegen van korte duur: na de start kon hij rondtollende auto’s niet ontwijken en knalde keihard in de #30 Herroelen Motors van Frank Van Langendonck. Voor laatstgenoemde zat het weekend erop, maar dankzij de noeste arbeid van de mannen van TeamFloral kon Ruben opnieuw aan de slag en Race 2 volmaken, goed voor het verorberen van de nodige race-kilometers. Ervaring opdoen, dat gold ook voor Kata Bozó, de Belgisch-Hongaarse, die onder de hoede van Andy “Skylimit” Jaenen in een derde auto van Herroelen Motors by Niels Lagrange kwam proeven van de sprintracerij.  Zij werd 11de in Race 1, voor Herroelen Motors-collega Jo Vandersmissen, en bleef als 9de in Race 2 de snellere van Hanne Terium (#40 EMG Motorsport). La Terium ontbrak op het appel voor Race 1, omdat zij in de Nederlandse Cup schade opliep en de auto niet tijdig kon hersteld worden.
 
Met negen deelnemende Ford-verdelers, goed voor de aanwezigheid van liefst dertien Fiesta’s ST-Line, mogen we ook van een succes spreken voor het gelijknamige Ford Dealer – Team Championship. Dankzij de winst van Bert Longin is FordStore Feyaerts daar de leider in de punten, voor Ford Geeraerts (met dank aan Ayrton Redant) en Ford Garage Trading (lees Jens Verbesselt).
 
Zoals eerder werd aangekondigd is er naar voorbeeld van de Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup nu ook in de Belgische Cup een Junior-kampioenschap, voorbehouden aan vergunninghouders van 16 tot 24 jaar. Na de openingsmanche op Circuit Zolder staat Ayrton Redant aan de leiding van de Junior Ford Fiesta Sprint Cup, voor broer Yannick, Thibault Parmentier, Romain Degeer, Kata Bozó, Ruben Valckenaere en Hanne Terium.
 
Op Circuit Zolder krijgen de Belgen het gezelschap van jonge Noorderburen Nick Stox (21) en Rick Geerts (17), die totdan ervaring opdeden tijdens trackdays en via de Nederlandse FFSC hun debuut beleefden in racerij. Zij delen een Fiesta van Ferry Monster Autosport, hetgeen een startveld zou moeten opleveren van een zestiental Fiesta’s ST-Line.
 
Kampioenschap: 1. Phil Bastiaans 40 ; 2. Bert Longin 38 ; 3. A. Redant 29 ; 4. Martin Leburton 26 ; 5. Philippe Huart, Y. Redant 20 ; 7. Jens Verbesselt 18 ; 8. Kenny Herremans 17 ; 9. Thibault Parmentier 15 ; 10. Degeer 13 ; 11. Kata Bozo 12 ; 12. Jo Vandersmissen 9; 13. Ronald Bezuur, Hanne Terium 6; 14. Ruben Valckenaere 5; 15. Frank Van Langendonck 2
 
Ford Dealer – Team Championship: 1. FordStore Feyaerts 40; 2. Ford Geeraerts 32; 3. Ford Garage Trading 26; 4. Ford Hergon 24; 5. Vanspringel Motorsport 23; 6. Ford Van den Bossche, Ford Delhez 21; 8. Unicars 19; 9. Herroelen Motors 7
 
Junior Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Ayrton Redant 29 ; 2. Yannick Redant 20 ; 3. Thibault Parmentier 15 ; 4. Romain Degeer 13 ; 5. Kata Bozó 12 ; 6. Hanne Terium 6 ; 7.  Ruben Valckenaere 4

Persbericht Ford Fiesta Sprint Cup
   • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons