van der Horst

6H Spa: Reacties van de polesitters

Porsche Team - Porsche 919 Hybrid
Porsche Team - Porsche 919 Hybrid
Porsche pakte eerder vandaag overtuigend de pole positie voor de 6 Hours of Spa 2015 en kwalificeerde de overige twee bolides op plaatsen twee en drie. Verder greep G-Drive voor de tweede maal de pole in LMP2 en was Aston Martin, volledig volgens de eigen verwachtingen, zeer sterk in GTE. Het Britse merk ging bij zowel de Pro- als de Am-klasse met de pole aan de haal. Autosport.be noteerde enkele reacties na afloop van de kwalificatiesessie.
  • Hamofa Performance
Timo Bernhard - Brandon Hartley
Timo Bernhard - Brandon Hartley
Timo Bernhard: "Het is een speciaal evenement, zeker en vast voor mij aangezien ik het helm-design van Stefan Bellof draag, ik hoop dat ik hem trots gemaakt heb vandaag met de ronde. Het was perfect, gisteren was zeer nat, op sommige momenten konden we door de regen zelfs niet rijden. We spaarden rijtijd uit en hadden dan vandaag slechts één sessie in het droog dus dat maakte het zeer moeilijk om de wagen af te stellen. De auto was evenwel zeer goed, dus dat toont aan hoe goed dit Porsche team wel is geworden op zulke korte periode. We waren sneller dan de simulaties! Eerst en vooral willen we finishen morgen, we hebben de punten nodig; we hebben geen kennis van de lange runs, vooral door de natte omstandigheden, en dat zal het lastig maken. Dit is de eerste keer dat Porsche Team drie wagens inzet en alles liep tot nu toe vlekkeloos, maar morgen zal het zeker en vast moeilijk zijn."

Brendon Hartley, die het ronderecord aan diggelen reed: "De eerste keer met drie wagens op circuit en dat is niet zo eenvoudig als sommigen wel denken. Dit zijn de meest complexe racewagens in de wereld en logistiek is het ongelooflijk wat Porsche hier presteerde. De wagen was fantastisch vandaag; 1:54' op Spa is zeer zeer snel; vanochtend hadden we voor het eerst droog weer en toch hebben we op zo'n korte tijd het ganse programma kunnen afwerken. Vanaf de pole starten met twee teamgenoten achter ons moet ons een groot voordeel geven. We merkten in Silverstone dat Audi zeer snel was, maar we zagen ook dat ze moeite hadden om ons te passeren. We zagen geen echt lange runs van tegenstanders vanwege de beperkte tijd, dus we tasten een beetje in het duister op dat vlak."

Julien Canal - Sam Bird
Julien Canal - Sam Bird
Sam Bird: "Rijden met zoveel downforce is erg fijn. Deze (droge) omstandigheden lijken onze wagen beter te liggen dan de natte, dus we hopen op een droge race morgen. Julien (Canal) heeft een super job gedaan vandaag; om zo dicht bij de koplopers te zitten, is echt uitzonderlijk. Dus deze pole is dankzij jou (Julien nvdr.)."

Julien Canal: "Voor mij was het vrij moeilijk, want we hadden enkel FP3 om te trainen in droge omstandigheden. Mijn eerste snelle ronde was niet zo goed en toen ik mijn tijd zag, 2.09, dacht ik  "ik heb een pak werk te doen", dus ik pushte, pushte als een gek. De wagen was zeer goed, ik had veel vertrouwen in de grip, dus ik denk dat dat een positief element is voor de race. Het is belangrijk voor mij om veel training te hebben en veel nieuwe banden."

Richie Stanaway. "De condities waren verschillend dan deze waaraan we gewend waren, dus we moesten proberen daarvan te profiteren. In mijn eerste ronde haalde ik niet meteen het onderste uit de kan maar in mijn tweede vliegende ronde reed ik een betere tijd. Ik was blij dat ik de wagen kon doorgeven aan Fernando (Rees nvdr.) terwijl deze bovenaan de tijdtabel stond en dan reed Fernando een heel goed rondje."

Richie Stanaway - Fernando Rees - Pedro Lamy - Paul Dalla Lama
Richie Stanaway - Fernando Rees - Pedro Lamy - Paul Dalla Lama
Fernando Rees. "We hadden een comfortabele kloof tov. de tweede plaats (toen ik de wagen in handen kreeg nvdr.), dus dat stelde me wat gerust. We wisten dat we snel zouden zijn, we wisten alleen niet waar de concurrentie zou staan. Elke wijziging die we aan de wagen aanbrachten, was een stap in de goede richting en we behaalden een goed compromis."

Paul Dalla Lana. "Het was comfortabel dat ik de wagen van Pedro (Lamy nvdr.) kreeg terwijl we een kloofje hadden. Het is Spa, in het droog moet het één van de meest fantastische plaatsen zijn, in de regen is het vrij... angstaanjagend. Onze wagen houdt echt van snelle omlopen, dus we wisten dat we goed gingen zijn. "

Pedro Lamy, "Dit was één van mijn beste dagen in Spa en ik heb hier in het verleden veel gereden. We konden echt pushen, met nieuwe banden. Hoe meer je pushte, hoe sneller je ging. Het team leverde fantastisch werk en ik ben echt blij opnieuw op pole te staan."

Foto's: Martijn Wouters & Georges De Coster  • LTF

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons