van der Horst

Acropolis Rally: Novikov verliest leiding en rally door lekke band en schade aan de ophanging

Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Dag 2 van de Acropolis Rally op zaterdag bestaat uit twee lussen van telkens vier KP’s en een totaal van 150 km tegen de klok. Nadat de rally gisteren dramatisch startte voor ondermeer Ogier (VW Polo), Hirvonen (Citroën DS3) en Ostberg (Ford Fiësta) was het de Rus Evgeny Novikov die zijn Ford Fiësta RS na twee besttijden aan de kop parkeerde en ging slapen met een halve minuut voorsprong op de Citroën van Sordo en 39 sec. op VW Polo van Latvala.
  • Powercars
Maar veel garanties geeft een leidersplaats niet in rally, en dan zeker niet in Griekenland met het slechtste onverhard en de scherpste stenen van het seizoen.

Tijdens de eerste KP van dag 2 gingen Novikov en Latvala in de clinch wat resulteerde in een ex aequo na 17 km stof en stenen vreten. Sordo volgde op 13 seconden en schoot er zijn derde plaats bij in. Maar de Spanjaard relativeerde de zaken: “Zoals die twee vooraan te keer gaan, zal de staat van het parcours wel voor scheidsrechter spelen”.

Een KP later was het zover; leider Novikov raakte een grote steen en verloor meer dan vier minuten. Hij tuimelde naar de achtste plaats, terwijl Latvala de leiding overnam en Sordo opnieuw tweede werd voor Neuville die een voorzichtig oog heeft op het podium. Naast de lekke band wist Novikov nog te vertellen dat meer dan waarschijnlijk ook de ophanging was geraakt en op de derde PK op zaterdag verloor de Rus opnieuw een dikke twee minuten. D
eze KP kwam op naam van Latvala die hierdoor zijn leiderspositie iets verder uitdiepte. Hierdoor zette de Fin het aantal KP-zeges van de VW Polo op 50 na een tot nu toe schitterend seizoen. Sordo pakte tot slot van de eerste lus winst in de laatste KP met 1/10 sec. voor op Latvala die momenteel 18,7 seconden voorsprong heeft op de Spanjaard. Neuville staat op 1min10sec. van de leider en rijdt een zeer regelmatige rally. Onze landgenoot staat mooi derde met een mooie voorsprong van 1:43" op Al-Attiyah die over Mikkelsen naar de vierde positie springt. Novikov verloor opnieuw twee minuten tegenover de leiders en ziet nu zelfs Kubica passeren in de tussenstand die mooi aan de leiding toeft in WRC2.

Ook Ogier is vandaag opnieuw gestart, maar spaart blijkbaar het materiaal met het oog om morgen tijdens de Power Stage nog extra punten te sprokkelen voor het kampioenschap.

Foto: Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zaterdag 1 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Acropolis Rally.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons