van der Horst

Australië: Ogier op een zucht van derde wereldtitel op rij

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Met de Rally van Australië zijn we aanbeland bij de tiende manche van het seizoen op een totaal van dertien wedstrijden. De voorsprong van tweevoudig wereldkampioen Sébastien Ogier is ondertussen opgelopen tot respectievelijk 93 en 109 punten op zijn stalgenoten bij Volkswagen Jari-Matti Latvala en Andreas Mikkelsen. Dat een Volkswagen de titel in 2015 gaat pakken, staat met nog vier wedstrijden voor de boeg mathematisch vast. Wie van de drie, is nog niet gekend; al is het nu vrijwel zeker dat het opnieuw de Fransman Ogier zal worden.
Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Als we ervan uitgaan dat Latvala tijdens de vier komende wedstrijden de volle puntenpot pakt, inclusief de drie punten van de powerstage en Ogier scoort minder dan 19 punten, dan kan Latvala eventueel mathematisch nog de titel pakken, maar dat is theorie. De praktijk zegt dat Ogier voor de derde maal de titel zal behalen voor zijn broodheer Volkswagen, maar de vraag is wel wanneer.

Tijdens de Rally van Australië is het reeds mogelijk indien Ogier 19 punten meer scoort dan Latvala. Indien de Noor op de baan blijft en en ook geen technische problemen kent, dan zal het niet voor Australië zijn. Misschien dan wel tijdens de daaropvolgende wedstrijd in Frankrijk of het thuisfront van de regerende wereldkampioen.

Thierry Neuville
Thierry Neuville
Voor de titel van vice kampioen beschikt Latvala over de beste papieren, maar zijn voorsprong op merkgenoot Mikkelsen is amper 16 punten, terwijl er nog 112 te verdienen zijn. Ook de Noorse Citroën-rijder Mads Østberg kan nog een gooi doen naar de tweede plaats met 24 punten achter op Latvala. Østberg ging in Australië evenwel reeds onderuit nog voor de rally moest starten gezien hij was betrokken in een ongeval tijdens de verkenningen. Wegens ribblessures komt hij in Australië niet aan de aftrap en dat doet zijn kansen slinken op een top 3 in het eindklassement.

Wie daar kan van profiteren, is onze landgenoot Thierry Neuville. De Hyundai-rijder staat op een vijfde plaats op 10 punten van Østberg, 18 op Mikkelsen en 34 op Latvala. Met de nog 112 te verdelen punten is hier dus nog alles mogelijk.    

Foto's: Willy Weyens - Vincent WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 11 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Australië.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons