van der Horst

Autosport.be jaaroverzicht - Stint 18: Geen afscheid, maar een vaarwel

Sean Edwards - tolimit Motorsport
Sean Edwards - tolimit Motorsport
Motorsport is dangerous, hoewel de veiligheid bij autoraces de laatste jaren enorme stappen vooruit gegaan is werden wij dit jaar toch nog enkele malen met onze neus op dit feit gedrukt. Men mag nog zo gezegend zijn met talent, toch slaat het noodlot soms onverbiddelijk toe. Het leek een eerder banale sortie maar een uur later klonk het vreselijke nieuws door de luidsprekers rond het circuit van Le Mans, de Deen Alan Simonsen had de klap tegen de vangrails niet overleefd. Verslagenheid volgde op ongeloof, de dood van de Aston Martin-rijder wierp een schaduw over de 81ste editie van de Franse klassieker. Ook het fatale ongeval van Sean Edwards, die als passagier meereed in een Porsche op een trackday in Australië, bracht een schokgolf teweeg in de autosportwereld. Edwards stond op het punt de titel te behalen in de Porsche Supercup en een mooie carrière lag in het verschiet.
Maria de Villota
Maria de Villota
 Onverwachts was ook het overlijden van Maria de Villota, de ex-Formule 1-pilote overleefde verleden jaar een vreselijke crash tijdens een testsessie met een Marussia F1, maar overleed twee maanden geleden in haar slaap aan de gevolgen van de crash. De Italiaan Andréa Mamé kwam dan weer om het leven bij een zware crash in de eerste Lamborghini Super Trofeo race in Paul Ricard. Niet alleen autosport kan gevaarlijk zijn, na een rijkgevulde carrière kwam de 51 jarige Zwitser Philippe Favre, oud ploeggenoot van Eric van de Poele in de F3000, om na een val bij het skiën.  Ook in eigen land sloeg het noodlot toe, bij de TBR historic rally bekocht Carl Lagae het uitoefenen van zijn passie met zijn leven. Ook al bij een historic rally In het kader van de Rally van Duitsland kwamen de Nederlanders  Rob de Vos en Marcel Benning  om nadat hun Triumph crashte.

Giancarlo Martini
Giancarlo Martini
In 2013 gingen ook enkele iconische figuren uit de vroegere autosport van ons heen;  zo stierf op 81-jarige leeftijd drievoudig Safari-winnaar Joginder Singh, verliet oud F1-piloot en medeoprichter van Minardi, Giancarlo Martini ons, alsook bezieler van AGS Henry Julien. In Nederland was er het heengaan van vijfvoudig nationaal kampioen rally Bob de Jong. Dichter bij huis moesten wij dit jaar ook afscheid nemen van oud-Formule Ford-racer Peter Wuyts en van Jacques Beuckelaers, chef sport bij het Nieuwsblad en F1-specialist.

Opmerking: deze bijdrage maakt deel uit van het Autosport.be jaaroverzicht 2013.

Foto's: Racing International Photography & Minardi

 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Varia op woensdag 18 december 2013.
  • Powercars

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons