van der Horst

Autosport.be jaaroverzicht - Stint 9: Rallycross: Op naar een wereldkampioenschap

Andreas Bakkerud - Citroën DS3 SuperCar
Andreas Bakkerud - Citroën DS3 SuperCar
Onder promotor IMG kreeg RallycrossRX op Europees niveau in 2013 een professioneler imago en zagen we bekende namen als broers Solberg, Loeb, Ekström en Meeke aan de start. Regerend kampioen Timerzyanov verlengde met een Citroën DS3 uit de stal van Hansen zijn titel bij de SuperCars, voor de Fransman Jeanney (Citroën C4) en teamgenoot Timmy Hansen. Opvallend was wel dat de top zes in de einduitslag beroep deed op Citroën, want VW Polo-rijder Anton Marklund is op de zevende plaats de eerste niet-Citröenrijder. In 2014 wordt de RallycrossRX een combinatie van WK en EK, met onder meer manches in Argentinië en Canada.
Michaël De Keersmaecker - Peugeot 208 Supercar
Michaël De Keersmaecker - Peugeot 208 Supercar
Onze landgenoot en de snelste rallycrosser van de lage landen, Michaël De Keersmaecker, koos in het begin van het seizoen voor de nagelnieuwe Peugeot 208 en dat bleek niet bepaald de beste keuze. Hij kon hij niet het volle potentieel puren uit de nagelnieuwe bolide en moest het stellen zonder ALS of bang-bang. Hij pakte tweemaal nipt naast de finale en in Hongarije maakte hij na een klapband een viervoudige buiteling waarna de Peugeot 208 werd herschapen tot schroot.
Koen Pauwels - Ford Fiësta Touring Car
Koen Pauwels - Ford Fiësta Touring Car
Exit RallycrossRX voor de JDK-rijder die volgend seizoen terug van zich zal laten spreken. Jos Jansen was een andere landgenoot die het ganse kampioenschap reed. De racende drukker eindigde in de onderste regionen, maar deed een pak ervaring op. Het beste Belgische resultaat was voor Koen Pauwels die uitkwam bij de Tourincars. Hij was in de eerste seizoenshelft in strijd voor de titel, maar zakte nadien wat weg en werd in extremis nog vierde na een knap seizoen.

Van Mechelen versus Koutny - Rallycross Challenge SuperCars
Van Mechelen versus Koutny - Rallycross Challenge SuperCars
De Rallycross Challenge Europe, dat een alternatief moest vormen voor RallycrossRX, had in zijn eerste seizoen veel last van groeipijnen. Kampioen bij de SuperCars werd onze landgenoot Patrick Van Mechelen terwijl Jos Sterkens de titel pakte in TouringCar. In het Belgisch kampioenschap was het ook Van Mechelen die met zijn Ford Fiësta aan het langste eind trok voor merkgenoten Kuypers en Pauwels. Andere kampioenen waren Sterkens, Remans, Bex en Cokelaere.

Opmerking: deze bijdrage maakt deel uit van het Autosport.be jaaroverzicht 2013.

Foto's: Johnny Loix & Pauwels PressDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rallycross Championship op maandag 9 december 2013.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons