van der Horst

Superprix: Nieuwssprokkels op zondag

Startgrid Superprix Belcar race
Startgrid Superprix Belcar race
Met een bomvol programma te Circuit Zolder is het Belcar Endurance Championship de afsluiter van het Superprix-weekend. Met een wedstrijd over 180 minuten stormt het veld richting de laatste voorbereidingswedstrijd in de aanloop naar de 24 Hours of Zolder. Net als gisteren noteerden we enkele nieuwtjes uit de paddock van het Belcar Endurance Championship.
SpeedLover - Porsche 911 GT3 Cup
SpeedLover - Porsche 911 GT3 Cup
De laatste generatie Porsche 991 GT3 Cup die Speedlover in de paddock te Circuit Zolder plaatste en waarover we gisteren reeds berichtten werkte eerder dit jaar enkele wedstrijden in de Porsche Mobil 1 Supercup af; het kampioenschap dat in het voorprogramma van de Formule 1 in actie komt. Hoewel de wagen dit seizoen nog niet toegelaten is in het Belcar Endurance Championship, is de kans zeer groot dat we hem deze maand nog in actie zien op Belgische bodem. Speedlover wil dit chassis namelijk inzetten in de 24 Hours of Spa en de wagen daarbij extra laten opvallen door de Smurfen-bestickering.

André Carlier
André Carlier
De Carlier Racing BMW komt dit weekend wederom niet uit in Belcar 6, maar... in Belcar 4! "Er staan helaas niet voldoende wagens aan de start in Belcar 6, waardoor de reglementen voorschrijven dat je een klasse opschuift", vertelt André Carlier. "Onze 3-liter motor is evenwel te krachtig voor Belcar 5, dus plaatste men ons in Belcar 4, waardoor we moeten optornen tegen wagens die ongeveer vijftien seconden per ronde sneller rijden dan wij. Initieel hadden we een 2,5 liter motor, maar die heeft de geest gegeven en dus zijn we terug overgeschakeld naar onze vertrouwde 3-liter krachtbron met reeds 250.000 km op de teller", grijnst de ervaren Brusselaar.

Carlier Racing  - BMW 325 E36
Carlier Racing - BMW 325 E36
Nog bij Carlier Racing diende men verstek te geven voor de kwalificatiesesie. "In onze outlap merkten we dat de wagen heel erg vibreerde. We namen het zekere voor het onzekere en reden terug richting pitlane om de bolide grondig na te kijken. Naar alle waarschijnlijkheid hadden we een slecht setje banden en daarom hebben we besloten om ons volledig op de wedstrijd te richten. Gezien we in het verleden reeds onze snelheid toonden in Zolder, hebben we een derogatie aangevraagd om toch te mogen starten", aldus André Carlier.

PG Motorsport - Porsche Cayman
PG Motorsport - Porsche Cayman
Regelmaat loont, dat blijkt eens te meer in de tussenstand waar de PG Motorsport Porsche Cayman GT4 op een zeer knappe derde plaats algemeen staat, op slechts drie punten van de algemene leider. Vanzelfsprekend leiden ze in hun klasse, Belcar 3. Hoewel het Nederlandse team nog niet enorm veel ervaring met de bolide heeft en bij aanvang van het seizoen wat worstelde met voornamelijk softwareproblemen, slaagden ze er toch telkens in de finish te bereiken en zo de maximale punten in de klasse te pakken.

Tom Boonen - Olivier Hermans
Tom Boonen - Olivier Hermans
De imposante Ford Mustang met V8-krachtbron kwam op zaterdag tijdens de kwalificaties rokend de pitlane binnen. Yokohama Belgium-baas Olivier Hermans relativeert de problemen echter. "Er was eigenlijk niets ergs aan de hand. Er was simpelweg een dopje van de olietank losgekomen, waardoor er op racesnelheid wat olie op hete onderdelen van de wagen terechtkwam, met rookontwikkeling tot gevolg. Tot dusver hebben we eigenlijk geen echt grote problemen gekend en werken we rustig ons ontwikkelingsprogramma af." Chris Van Woensel was op zaterdag overigens niet in België, hij werkte een rally af in Luxemburg en vervoegt vandaag opnieuw teamgenoten Olivier Hermans en Tom Boonen.

EMG Motorsport - Porsche 991
EMG Motorsport - Porsche 991
EMG Motorsport bombardeerde zich bij de laatste wedstrijd voor de 24 Hours of Zolder tot het grootste team uit het Belcar-peloton. De troepen van Edgard Terium ontfermen zich voor de derde Belcar-race van het seizoen over maar liefst twee Porsches en drie BMW's. Naast de reguliere wagens staan er dit weekend namelijk twee gastwagens op de deelnemerslijst; een Porsche 991 voor Bert Redant en Michael Verhaeren en een BMW 325 voor Ayrton Redant en Yannick Redant. "Het lukt ons aardig dit weekend", vertelt Edgard Terium aan Autosport.be. "Het is echter wel duidelijk voor ons dat dit een eenmalige oefening is. Voor de 24 Hours of Zolder moet Bert Redant de Porsche van Johan Huygens en John De Wilde vervoegen en wat extra training was dus wel welkom."

Wolfgang Reip - DVB Racing Norma M20 FC
Wolfgang Reip - DVB Racing Norma M20 FC
Wolfgang Reip werd gespot in de Paddock van het Belcar Endurance Championship. De Brusselaar was te vinden bij de tent van DVB Racing, waar het team weinig moeite deed om de interesse van Reip in de Norma M20 FC die het team voor dit seizoen aanschafte te verhullen. Hoewel een deal nog niet rond is, ziet het er naar uit dat de voormalig Bentley-fabriekspiloot aan de start van de 24 Hours of Zolder zal staan. Meer informatie vindt u terug in dit artikel.

Foto's: Martijn Wouters, Niels Vaeck & SpeedloverSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zondag 16 juli 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder Superprix.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons