van der Horst

BRC: Belgisch kampioenschap voert belangrijke wijzigingen door

Guillaume Dilley - Hyundai i20 R5
Guillaume Dilley - Hyundai i20 R5
Het BRC-reglement leek bij het oude te blijven, maar de promotoren kondigen enkele weken voor de start van het BK enkele belangrijke wijzigingen aan. Zo veranderde het puntenbarema fors ten opzicht van 2019
Het BRC komt enkele weken voor de start van het nieuwe kampioenschap met nieuws. Zo wordt het puntenbarema aangepast en scoren voortaan de eerste vijftien wagens algemene - en klassepunten. Vroeger kon de winnaar maximaal 20 punten pakken, ofte twee keer tien. Nu is dat 60, ofte twee keer 30. Het barema loopt als volgt: 30-24-21-19-17-15-13-11-9-7-5-4-3-2-1. Bij de junioren blijft het puntensysteem wél onveranderd.

Ghislain de Mevius - Leyh
Ghislain de Mevius - Leyh
Aan het aantal in te brengen resultaten verandert er niets (zoals we gisteren even verkeerdelijk schreven). Er moeten nog altijd zes resultaten op negen wedstrijden worden ingediend. Op zich een goed systeem om de kosten te drukken, maar het blijft een vreemd gegeven dat een derde van het kampioenschap niet op het telraam komt.

Er moet ook nog altijd één joker op voorhand worden ingediend, waar het nut nog niet echt van bewezen werd en enkel zorgt voor weinig transparantie.

De kampioenschapsrijders kunnen elkaar voor ongeveer de helft van hun seizoen ontwijken. Dat kan de spankracht in sommige rally's wegnemen, zo verzaakten vb. Vincent Verschueren aan de Spa Rally én de EBR, en Princen aan de Wallonie, niet toevallig twee Waalse rally's. Vorig jaar liet zich dat aan het einde van het kampioenschap niet voelen omdat bijvoorbeeld Adrian Fernémont (Haspengouw) en Kris Princen (Spa) snel een nulscore lieten optekenen, of omdat Vincent Verschueren zijn seizoensstart volledig miste. Die titelpretendenten moesten dus nog wel later vol aan de bak, maar in dit systeem blijft het nog altijd mogelijk dat in Ieper de kampioen al gekend is.

Aan protagonisten en outsiders trouwens geen gebrek dit seizoen: Adrian Fernémont, Kris Princen, Sébastien Bédoret, Guillaume en Ghislain de Mévius, Vincent Verschueren, ... en daar kwam vandaag nog Guillaume Dilley bij die, u raadt het, zes manches zal betwisten.

Foto: RIPDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op dinsdag 4 februari 2020.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons